OLDALVONAL

Ki adott doppingszert egy 14 éves magyar gyereknek?

Már a sportoló gyerekek sincsenek biztonságban! Rendőrségi ügy lesz abból, hogy megbukott a doppingvizsgálaton egy 14 éves magyar korcsolyázó.
  • Szerző: sk

A %% információi szerint egy 14 éves gyorskorcsolyázó élete első nagy komoly versenyéről maradt le a doppingvétség miatt. A szervezetében szteroidot, izomnövelő stanozololt találtak, többek között ezzel bukott le 1988-ban Ben Johnson futó is. Ma már az összes vizsgálat kimutatja, a szakértők nem is értik, miért próbálkoznak ezzel.
A szer veszélyes a felnőttek szervezetére, ez a gyerekek esetében hatványozottan igaz. Szó szerint életveszélyes.


Óriási kérdés, honnan szerezte be a fiatal a szert? A klubjában kapta? Edzőtől? Orvos írta fel neki? A szövetség tájékoztatása szerint feljelentést tesznek az ügyben…
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője arról beszélt, sajnos a teljesítménykényszer miatt már a fiataloknál is egyre nagyobb esély van a doppingra.

"A mai fiatalok kevésbé tudnak várni, tehát nekik az eredmény azonnal kell. Ha valaki elmegy az edzőterembe, szeretne több kiló tiszta izmot felszedni, és akkor azt mondják neki, hogy ez öt év. Itt van egy edzésterv, itt van egy diéta, és akkor körülbelül öt év múlva meglesz az eredménye, a legtöbb fiatal erre kijelenti, hogy nincs erre ennyi ideje, az eredmény neki most kell, legfeljebb három hónap áll rendelkezésére. Ekkor bizony nagy az esélye annak, hogy az illető (általában kiskorú) tiltott szerekhez nyúl" – nyilatkozta a szakértő a Sportágválasztó honlapjának.

A napilap szombati számában elolvashatod, mennyibe kerül egy szer, ha az internetről rendelik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?