KIAJOBB

Tokióban még nagyobbat villanthat az olimpiák szexi tongai sztárja

A zászlóvivő Pita Taufatofua nem mindennapi bravúrra készül harmadik ötkarikás szereplésén. Tékvandóban már van kvótája, de egy másik sportágban is indulna.
  • Szerző: vav

Mint suszter a kaptafához, Pita Taufatofua visszatért a tékvandóhoz. A 2016-os riói olimpia nyitóünnepségén félmeztelen, olajozott teste miatt világhírűvé vált sportember a pjongcsangi téli olimpián sífutóként szerepelt (le), de a küzdősportjában részt vehet a tokiói ötkarikás játékokon is. A szegedi világbajnokság kudarca sem szegte kedvét: még kajakosként is küzd az olimpiai kvótáért.

Tokióban is kókuszolajjal bekent testtel vonul majd föl?
Fotó: AFP

Az Ausztráliában született és élő, de apja révén tongai színekben ismertté vált Pita Taufatofua Rio de Janeiro után Tokióban is tékvandósként versenyezhet.

Looks like we’re going to need more coconut oil - Tonga is going to Tokyo :) Just qualified for our third straight Olympics in my beautiful sport of Taekwondo! #NextStopKayak #ButFirstACoconut

Az óceániai kvalifikációs versenyen legyőzte a súlycsoportjában indult egyetlen riválisát, a Pápua Új-Guinea-i Steven Tommyt. Egy kvótája tehát már van, most koncentrálhat a másik megszerzésére. A fejébe vette, hogy kajakosként is versenyezne!

Camp update- As is the nature of sports and life things rarely go to plan. Last week I tore my serratus muscles which connects to my rib causing sharp pain along my side and on my lower ribs. With a week and a half till my Olympic qualifier for Kayak and three weeks for Taekwondo it’s made any form of training challenging and painful. I haven’t been able to bend or twist or hold my core. For close to 5 months in this camp I haven’t missed a day of training and am in the best condition of my life. Normally before a competition an athlete will taper off. I decided not to taper but to ramp up my training to hit a speed bench mark. I’ve been running on the fence between improving rapidly in a new sport and pushing a limit to see what my body could take and how fast I could improve. My balance had finally gotten better and so I decided to push for speed. In the last three weeks I went from 8km/hr in a race kayak to a PB of 19.2km/hr. I was targeting 21+ km/hr by race day to be competitive and so I pushed harder. During a sprint session my body decided to push back and I’ve ended up with a torn muscle and rib injury. Not the worst injury I’ve had but definitely one of the more painful and inconvenient in terms of timing. We have decided to hold off paddling and kicking to see if the pain can subside. All we can do is upright stationary cycle and walk. My coach is back from NZ after having a beautiful baby boy to add to his family. We have been strategising how best to proceed. Other than the injury I am in the best physical and mental condition of my life. I didn’t fall out of my kayak 1000 times into a bull shark river just to stop. In times like this I go to prayer for help beyond what I can do alone. My spirits is high and we are doing all we can to maintain my condition while I heal. Come competition day whatever happens with the injury or the pain I will be in the kayak on that starting line and will hold nothing back, rib or no rib..whatever I have left I will give. This is a time where we have to rise to the challenge presented. I cant thank all of you enough for your support of this oily coconut that floated a long way from home. Ofa Atu

„A legfőbb célom, hogy a harmadik sportágban is ötkarikás kvótát szerezzek, és ugyanazon az olimpián két különböző sportban induljak”

– mondta korábban a CNN-nek.

Miután egy sérüléssel hónapokat töltött kerekesszékben és másfél évig mankózott, Rióban nem a teljesítményével (az első meccsén 16-1-re lelépte iráni ellenfele), hanem beolajozott testű zászlóvivőként tűnt ki. 2018-ban már a téli olimpia megnyitóját dobta fel hasonló műsorral: egyszemélyes tongai „csapatként” a fagypont körüli cidriben újra félmeztelenül vitte a polinéziai szigetország lobogóját. Új sportágában, a YouTube-videókról ellesett és sírolleren gyakorolt sífutásban meg 119 indulóból a 114. helyen teljesítette a 15 kilométeres távot.

Cross country Skier

Tavaly áprilistól kajakozni tanult. Augusztusban a szegedi világbajnokságon bizonyított is – azt, hogy van még mit tanulnia. A 200 méteres egyéni versenyben messze lemaradva utolsó lett az előfutamában, párosban pedig borult.

Fotó: MTI

Noha a Maty-éren többnapos gyakorlást tartottak a „fejlődő kajakos nemzetek” képviselőinek, többet volt vízben, mint a hajóban, és a rajthoz beállnia is alig sikerült.

„Nehezebb megtartani az egyensúlyomat, mint gondoltam. Mintha ezeknek a hajóknak saját akaratuk lenne, a legkisebb hibára is beborítanak a vízbe”

– panaszolta Szegeden.

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a tékvandó mellett kajakban is indulhat Tokióban. Ehhez még hiányzik a kvótája. Elmondása szerint eddig izomsérülés és bordatörés nehezítette a dolgát, de tavasszal még összejöhet a kvalifikációja.

Hajléktalan gyerekeknek segít

Az ötéves kora óta tékvandózó Pita Taufatofua tongai apától és brit származású ausztrál anyától született. A gyerekkorát szegénységben töltötte a polinéziai szigetországban. Egy trópusi vihar elpusztította a házukat, amelyben szüleivel és hat testvérével éltek. Ezért is foglalkozik az UNICEF nagyköveteként hajléktalan gyerekek okításával. A globális felmelegedés fenyegette Tonga büszkeségeként igyekszik felhasználni a népszerűségét a környezetvédelemre is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?