tóth gabi
Egykor a miskolci avasi lakótelepen álmodozott a jövőről, most Magyarország pizzanagykövetévé választották Damu Lászlót. A magyar séf a Riminiben megrendezett pizza-világbajnokságon a világ legjobbjai közé került.
Nehéz sorsú miskolci családból származik Damu László, az avasi lakótelepen nevelkedett. Mint mondja, édesapjának nagyon sokat köszönhet, hiszen ő nevelte kitartásra, ami elengedhetetlenül fontos volt ahhoz, hogy a szakmájában sikert sikerre halmozzon.
Miskolcon, az Avason nőttem fel. Nagyon sokat köszönhetek az édesapámnak, aki végig mellettem volt, míg rá nem találtam a hivatásomra. A szüleim tanítottak meg rá, hogy mindig alázattal végezzem a munkámat, és küzdjek az álmaiért
- emlékszik vissza László, aki már több mint 20 éve készíti az olaszok kedvenc ételét Budapesten. Számára nagyon fontos, hogy a pizzába szívét-lelkét beleadja, úgy gondolja, hogy attól lesz igazán különleges. Meg persze az egyedi recepttől és a jó hozzávalóktól.
Számomra a pizza nem csupán egy étel, hanem egy életstílust képvisel. Hivatásnak tekintem a hagyományos nápolyi pizzakultúra terjesztését Magyarországon és a világban. És ezt már tanítom is
- mondja a miskolci fiatalember, aki hiszi, hogy ebben a felgyorsult világban a pizza egy kis örömet visz az emberek életébe.
Valószínűleg a tudás egy része a véremben van, hiszen édesapám ősei között vannak nápolyiak
- büszkélkedik a a Fordi Napoli fő pizzaséfje, akinek a nevét már Nápolyban is ismerik, beválasztották a világ legjobb 100 pizzakészítő mestere közé. A februárban Riminiben rendezett világversenyen az élvonalban végzett, több mint 2000 versenyző közül. Kétfős csapatban versenyeztek, és az ízeken kívül a látvány is nagyon fontos volt. Ezért hatalmas szakmai siker az itt elért eredmény. És ez még csak a kezdet, hiszen a fiatalember azt tervezi, hogy Budapesten rendezi meg Európa legnagyobb pizzakészítő versenyét 2025-ben. A világ minden tájáról várnak majd versenyzőket a magyar fővárosba, hogy összemérjék tudásukat, hogy közülük kerüljön ki a legjobb mester.