
Kiderült az igazság a zöldparadicsomról: így lehet valójában eltenni
Most már hamarosan annak is le kell bontania a konyhakertet, aki szereti a végsőkig halogatni, hiszen lassan jönnek a fagyok. De mi legyen a sok éretlen paradicsommal?
Idén rájárt a rúd a paradicsomra a kertben: nem elég, hogy a hőség miatt kókadoztak a növények, a gyapottok-bagolylepke hernyója is pusztított, ráadásul nyár végén menetrendszerűen megjelentek a poloskák is. Mire összeszedte volna magát a paradicsom, addigra pedig beütött a hideg, így a mostani, zöld bogyók már biztosan nem fognak beérni. De semmi gond: isteni savanyúságot készíthetsz belőlük! Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:
- 3 kg zöld paradicsom
- 2 fej hagyma
- 4 dl 10%-os ecet
- 8 dl víz
- 1,5 ek só
- 15 dkg cukor
- 6 db babérlevél
- 1 ek szemes bors
- 1 ek mustármag
- 1 csok kapor
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- Mosd meg jó alaposan a zöldparadicsomokat, a nagyobbakat vágd ketté vagy negyedekbe, a kisebbeket szurkáld meg villával, hogy jól átjárja majd őket a lé. Hámozd meg és vágd negyedekre vagy vastag karikákra a hagymákat.
- Mosd el és csírátlanítsd a befőttesüvegeket, majd tegyél az aljukra pár darab hagymát, egy kevés kaprot, és pakold tele jó szorosan a zöldparadicsomokkal.
- Készítsd el a felöntőlevet: az ecetet, a vizet, a fűszereket, a sót és a cukrot forrald össze egy lábosban, majd még melegen öntsd a paradicsomokra.
- Az üvegekbe tegyél egy-egy késhegynyit a nátrium-benzoátból, majd alaposan zárd le őket, és már teheted is a kamrába. Három hét várakozás után már fogyasztható is.





