Létrehozva: 2024.11.14.

Kiderült az igazság a zöldparadicsomról: így lehet valójában eltenni

Most már hamarosan annak is le kell bontania a konyhakertet, aki szereti a végsőkig halogatni, hiszen lassan jönnek a fagyok. De mi legyen a sok éretlen paradicsommal?

Idén rájárt a rúd a paradicsomra a kertben: nem elég, hogy a hőség miatt kókadoztak a növények, a gyapottok-bagolylepke hernyója is pusztított, ráadásul nyár végén menetrendszerűen megjelentek a poloskák is. Mire összeszedte volna magát a paradicsom, addigra pedig beütött a hideg, így a mostani, zöld bogyók már biztosan nem fognak beérni. De semmi gond: isteni savanyúságot készíthetsz belőlük! Mutatjuk a receptet!

Green,Tomatoes,In,A,Bowl,On,A,Wooden,Surface.,Rustic
Nem kell kidobni az éretlen paradicsomot! Fotó: Chatham172 / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 kg zöld paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 8 dl víz
  • 1,5 ek só
  • 15 dkg cukor
  • 6 db babérlevél
  • 1 ek szemes bors
  • 1 ek mustármag
  • 1 csok kapor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  • Mosd meg jó alaposan a zöldparadicsomokat, a nagyobbakat vágd ketté vagy negyedekbe, a kisebbeket szurkáld meg villával, hogy jól átjárja majd őket a lé. Hámozd meg és vágd negyedekre vagy vastag karikákra a hagymákat.
  • Mosd el és csírátlanítsd a befőttesüvegeket, majd tegyél az aljukra pár darab hagymát, egy kevés kaprot, és pakold tele jó szorosan a zöldparadicsomokkal.
  • Készítsd el a felöntőlevet: az ecetet, a vizet, a fűszereket, a sót és a cukrot forrald össze egy lábosban, majd még melegen öntsd a paradicsomokra.
  • Az üvegekbe tegyél egy-egy késhegynyit a nátrium-benzoátból, majd alaposan zárd le őket, és már teheted is a kamrába. Három hét várakozás után már fogyasztható is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek