RETRO RÁDIÓ

Kiderült az igazság a zöldparadicsomról: így lehet valójában eltenni

Létrehozva2024. 11. 14. 17:00

Most már hamarosan annak is le kell bontania a konyhakertet, aki szereti a végsőkig halogatni, hiszen lassan jönnek a fagyok. De mi legyen a sok éretlen paradicsommal?

Idén rájárt a rúd a paradicsomra a kertben: nem elég, hogy a hőség miatt kókadoztak a növények, a gyapottok-bagolylepke hernyója is pusztított, ráadásul nyár végén menetrendszerűen megjelentek a poloskák is. Mire összeszedte volna magát a paradicsom, addigra pedig beütött a hideg, így a mostani, zöld bogyók már biztosan nem fognak beérni. De semmi gond: isteni savanyúságot készíthetsz belőlük! Mutatjuk a receptet!

Green,Tomatoes,In,A,Bowl,On,A,Wooden,Surface.,Rustic
Nem kell kidobni az éretlen paradicsomot! Fotó: Chatham172 / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 kg zöld paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 8 dl víz
  • 1,5 ek só
  • 15 dkg cukor
  • 6 db babérlevél
  • 1 ek szemes bors
  • 1 ek mustármag
  • 1 csok kapor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  • Mosd meg jó alaposan a zöldparadicsomokat, a nagyobbakat vágd ketté vagy negyedekbe, a kisebbeket szurkáld meg villával, hogy jól átjárja majd őket a lé. Hámozd meg és vágd negyedekre vagy vastag karikákra a hagymákat.
  • Mosd el és csírátlanítsd a befőttesüvegeket, majd tegyél az aljukra pár darab hagymát, egy kevés kaprot, és pakold tele jó szorosan a zöldparadicsomokkal.
  • Készítsd el a felöntőlevet: az ecetet, a vizet, a fűszereket, a sót és a cukrot forrald össze egy lábosban, majd még melegen öntsd a paradicsomokra.
  • Az üvegekbe tegyél egy-egy késhegynyit a nátrium-benzoátból, majd alaposan zárd le őket, és már teheted is a kamrába. Három hét várakozás után már fogyasztható is. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.