Kiderült az igazság a zöldparadicsomról: így lehet valójában eltenni
Most már hamarosan annak is le kell bontania a konyhakertet, aki szereti a végsőkig halogatni, hiszen lassan jönnek a fagyok. De mi legyen a sok éretlen paradicsommal?
Idén rájárt a rúd a paradicsomra a kertben: nem elég, hogy a hőség miatt kókadoztak a növények, a gyapottok-bagolylepke hernyója is pusztított, ráadásul nyár végén menetrendszerűen megjelentek a poloskák is. Mire összeszedte volna magát a paradicsom, addigra pedig beütött a hideg, így a mostani, zöld bogyók már biztosan nem fognak beérni. De semmi gond: isteni savanyúságot készíthetsz belőlük! Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
3 kg zöld paradicsom
2 fej hagyma
4 dl 10%-os ecet
8 dl víz
1,5 ek só
15 dkg cukor
6 db babérlevél
1 ek szemes bors
1 ek mustármag
1 csok kapor
nátrium-benzoát
Elkészítés:
Mosd meg jó alaposan a zöldparadicsomokat, a nagyobbakat vágd ketté vagy negyedekbe, a kisebbeket szurkáld meg villával, hogy jól átjárja majd őket a lé. Hámozd meg és vágd negyedekre vagy vastag karikákra a hagymákat.
Mosd el és csírátlanítsd a befőttesüvegeket, majd tegyél az aljukra pár darab hagymát, egy kevés kaprot, és pakold tele jó szorosan a zöldparadicsomokkal.
Készítsd el a felöntőlevet: az ecetet, a vizet, a fűszereket, a sót és a cukrot forrald össze egy lábosban, majd még melegen öntsd a paradicsomokra.
Az üvegekbe tegyél egy-egy késhegynyit a nátrium-benzoátból, majd alaposan zárd le őket, és már teheted is a kamrába. Három hét várakozás után már fogyasztható is.