Létrehozva: 2024.06.14.
Módosítva: 2024.06.14.

Bűn és ártatlanság: Nem enged szabadulni ez a magyar sorozat

A Moz.Go egyik legkülönlegesebb programjára került sor a veszprémi Várbörtön Látogatóközpontban.

A Cella egy antológiasorozat, tehát az epizódok önmagukban is kerek, egymástól független történeteket alkotnak, ezeket mégis összeköti a bűn témája, és a helyszín. Az HBO népszerű horror antológia sorozataihoz (104-es szoba, A kilences szám alatt) hasonlóan mindegyik rész ugyanabban a (fiktív) budai börtöncellában játszódik, de a történelem különböző pontjain: akad a ’48-as és az ’56-os harcok után, a német megszállás alatt vagy éppen a jövőben játszódó cellasztori is. A magyar történelem izgalmas korszakai ezek, ahol a hatalom és a politika más-más eszközök és ideológiák mentén dönt emberi életekről, játszik a bűn és az ártatlanság fogalmaival. Közben a felvetett témák és karakterek is igencsak változatosak: van koncepciós perben elítélt ártatlan, gyerekgyilkosnak bélyegzett édesanya, a hatalmával visszaélő börtönigazgató, gyanakvó börtönpszichológus, hazafiságuk miatt láncra vert, kínvallatásnak alávetett testvérek, és a születésétől fogva egy börtön falai közt élő rab is, aki szabadulását követően csodálkozik rá először a világra, és ismeri meg a saját igazságát.

Cella
A film vetítését követő kerekasztal-beszélgetésen sok érdekes dolog derült ki a sorozat előzményeiről (Fotó: Veszprém váregyei Napló)

Cella – Letöltendő élet

A Moz.Gón a rendszerváltás utáni zavaros miliőben, az olajszőkítések idején játszódó 1992 című epizódot játszották le, ebben egy fiatal, ambiciózus bandatag (Jászberényi Gábor) kerül rövid időre rács mögé abban a biztos tudatban, hogy a bűnszervezet védelmét élvezi, ám a maffián belüli harcok gyorsan választás elé állítják. A film után Urmai Gabriella Bendi Balázzsal, a sorozat koncepciójának megalkotójával, Annus Péter produkciós menedzserrel, és Márkusné Vörös Hajnalkával, a veszprémi börtönkiállítás szakmai lektorával beszélgetett.

Rendkívül megörültem, amikor Bendi Balázs előállt a sorozat ötletével, mert a Covid-járvány idején pont olyan történeteket kerestünk, melyek egy helyszínen játszódnak, kevés szereplővel

– osztotta meg a sorozat születésének körülményeit Annus Péter. A produkciót két hónapig forgatták épített díszletek között, ám ezek kellően élethűre, hitelesre sikerültek, de ezt már nem az alkotók jegyezték meg, hanem Márkusné Vörös Hajnalka, aki a sorozatot nézve úgy érezte, mintha csak egy játékfilmes prezentáció készült volna a fölöttünk látható tárlathoz.

A sorozatnak és a kiállításnak egyaránt központi témája, hogy a bűn és az ártatlanság megítélése korszakonként mennyire relatív, József Attilát istenkáromlásért még felelősségre vonta a bíróság, ma ez már a leghétköznapibb helyzetekben is előfordulhat bárkivel.

 

A felvilágosodás koráig a büntetés és a végrehajtás a közösségek szeme előtt zajlott, gondoljunk például a nyilvános kivégzésekre, vagy a kint hagyott tetemekre, ez azonban megváltozott, és a társadalom fokozatosan elzárta magától a bűnösöket. Ezért is hat ma már olyan egzotikusnak a börtönök zárt világa

 – mesélte a szakértő, miközben már a lifben haladtunk a Várbörtönben berendezett tárlat felé, amit máshogy meg sem lehet közelíteni.

A szervezők érezhetően nagy hangsúlyt fektettek a befogadói élményre, hosszú szövegtáblák helyett hangokkal, infografikákkal, érintőképernyőkkel és különféle interaktív megoldásokkal hozták közelebb a börtönlét szorongató, mégis sok kérdést felvető, elgondolkodtató élményét.

A nyolcrészes sorozatot még tavaly mutatták be a Duna Televízióban, jelenleg a Filmio kínálatában lehet megtekinteni. A vetítés aktualitását az adta, hogy a Cellát a legjobb sorozat kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjra, ám ha nem így lenne, még akkor is érdemes lett volna elhozni a Cellát Veszprémbe, kevés településnek van ugyanis olyan börtön tematikájú tárlata, mint a királynék városának. A film és a kiállítás kéz a kézben járt egymással, de ez csak a helyszínen derülhetett ki, hiszen a filmesek és a levéltáros korábban nem ismerték egymást. Nagy egymásra találásnak lehetett fül- és szemtanúja, aki csütörtökön kilátogatott a Moz.Góra.

 

 

origo.hu

Így változtak meg a Bűbájos boszorkák egykor szexi színésznői - képek

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

vg.hu

Érkeznek a zivatarok - itt fognak lecsapni

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

vg.hu

Megölték a katonákat kritizáló nacionalista ukrán képviselőt, Irina Fariont

ripost.hu

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet

travelo.hu

Tripadvisor: Ezeket az éttermeket kerüld el, ha Törökországban jársz

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

ripost.hu

„Imádkozunk, hogy ne legyen több probléma!” - Eszternek 5 óra helyett 27 órán át tart a repülőút Budapestre

ripost.hu

Most jött a hír: iszonyat az autópályán, 11 ember meghalt, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Baukó Éva kimondta: Betegen engedtek be a Való Világba

SHOWBIZ

Való Világ szexbotrány: Nyomozást indított a rendőrség

SHOWBIZ

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Sabrina, a tiniboszorkány sztárja

SHOWBIZ

Most közölték a lesújtó hírt: az éjjel elhunyt a szeretett színész

SHOWBIZ

„Ruhái darabonként egy átlagfizetésbe kerülhetnek” – Hajdú Péter kitálalt a 21 éves magyar milliomosról

SHOWBIZ

Sebestyén Balázs a Plázson szülinapozik ezen a hétvégén, DJ-ként láthatják a rajongók

SHOWBIZ

Elmennél mellette az utcán: döbbenetesen megváltozott a Baywatch szőke szépsége

SHOWBIZ

Újabb botrányba keveredett T. Danny társa, követők ezreit vásárolhatta meg a rapper