Létrehozva: 2017.06.16.

Veszélyes vírus közelít Magyarország felé - óvintézkedések a határon

Megjelent a magyar határ közelében a sertéspestis. A NÉBIH azt tanácsolja a sertéstartóknak, hogy ne vásároljanak disznókat ismeretlenektõl, illetve a megvásárolt sertéseket egy hónapig különítsék el saját állományuktól.

Szerző Brenner Balázs

Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis - hívta fel a figyelmet közleményében a NÉBIH. A vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznótetemből mutatták ki. A betegség az emberre nem, de a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes.

A betegség az Európai Unióban 2014-ben jelent meg először. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legfrissebb közleménye szerint gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában, nyugati irányba. Hazánkban eddig még nem jelent meg az ASP vírusa.

A NÉBIH arra kéri a vadászokat és a lakosságot, hogy ha valaki elhullott vaddisznótetemet lát, értesítse a hatóságot a NÉBIH zöldszámán (06/80/263-244).

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni. Az állattartóknak pedig arra kell figyelniük, hogy házi sertéseik vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, azt haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.

Ilyen jelek az étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), illetve a testszerte megjelenő vérzések a bőrön, a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos vagy véres hasmenés.

A hatóság azt tanácsolja a sertéstartóknak, hogy ne vásároljanak sertéseket ismeretlen személyektől, illetve a megvásárolt sertéseket egy hónapig különítsék el saját állományuktól. Elengedhetetlen az ólak folyamatos takarítása és az etetéshez, itatáshoz használt eszközök fertőtlenítése is. Amennyiben állataikat a település külterületén tartják, meg kell akadályozni a vaddisznókkal való közvetlen érintkezést.

Nem szabad a vaddisznók által megdézsmált takarmányt a sertéseknek adni, illetve a vaddisznók által összetúrt, azok ürülékével szennyezett szalmakazlat se használják almozásra. A kocákat pedig kizárólag olyan tenyészkannal fedeztessék, amelynek a fontosabb fertőző betegségektől való mentességét állatorvos igazolja

- tanácsolta a NÉBIH.

Szerző Brenner Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megadóztatták a szakállasokat, de a hosszúhajúak sem jártak jól

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

life.hu

Meghan Markle különös haragot táplál Katalin iránt: Harry herceget felemészti az ellentét

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-