RIPOSTER

Tombol a hidegfront: Zivatarok és viharos szél várható

Ez a vasárnap nem lesz derűs, jobb, ha mindenki bekészíti az esernyőt.
  • Szerző: angie

Hidegfront érte el a Kárpát-medencét. Ezúttal a szél mellett egy kis csapadékot is hozott magával.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Zivatarok egyre inkább a déli, délnyugati országrészben, illetve keleten, északkeleten alakulhatnak ki. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/h), apró szemű jég (<1 cm) társulhat.

Fotó: Pixabay

Viharos széllökésekre főként a Dunántúlon és a Dunakanyarnál számíthatunk. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h között lesznek, Sopron, a Dunántúli-középhegység, és a budai hegyek térségében a délelőtti órákban egy-egy 80-90 km/h közötti széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.

Hidegfronti hatás várható. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége erősödik. Introvertáltabbá válhatunk. Számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

A következő napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban várható. A tavaszi fák pollenszórása lecsengőben van, a tölgy, a ciprus- és a tiszafafélék, a kőris, a nyír, a fűz, valamint a platán virágpora jellemzően alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben – számolt be az időjárási helyzetről az OMSZ.

És ezeket olvastad már?