RIPOSTER

Terrorveszély - Ezekkel a különleges intézkedésekkel készül a Sziget!

A fényképes azonosítás és a TEK jelenléte csak két finomság a most bejelentett intézkedések közül.
  • Szerző: DG

Sejteni lehetett, hogy a novemberi párizsi, és a pár héttel ezelőtti brüsszeli merényletek után megerősítik majd a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények védelmét, hiszen jól látszik, senki sincs biztonságban a terroristáktól.

Tekintve, hogy a Sziget Európa egyik legnagyobb fesztiválja, megkerestük Gerendai Károlyt, a fesztivál főszervezőjét, milyen különleges biztonsági intézkedésekkel készülnek az idei rendezvény előtt.

Nem bagatellizáljuk el a kérdést. Mi a fesztiváljainkat eddig is az átlagosnál komolyabb biztosítás mellett rendeztük meg, de most elég komoly lépésre készülünk.

- mondta Gerendai a %%-nak. Hozzátette, nem az a cél, hogy az embereket ijesztgessék, ez az oka annak, hogy nem akarnak látványos biztonsági intézkedéseket hozni.

"Ide az emberek nyaralni, szórakozni jönnek, nem akarjuk ezt a felszabadult érzést beárnyékolni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell gondoskodni a biztonságukról, csak úgy kell ezt megoldani, hogy számukra ne legyen észrevehető."

Minden intézkedést azonban nem lehet elrejteni. Az egyik legfontosabb újítás, hogy a karszalagok átvételekor mindenkinek be kell mutatnia a személyi igazolványát vagy az útlevelét, amelyet beszkennelnek, összekapcsolják a jegy sorszámával, így akár a beengedéskor, akár spontán ellenőrzéskor, megjelenik a jegy tulajdonosának fényképe, minden fontosabb adata. Ez viszont még nem minden.

Pontosan úgy történik majd ez az azonosítás, mint a reptereken. A beolvasás után a program fotókat is készít az illetőről. Ez össze van kötve egy nemzetközi rendszerrel, amely így azonnal kiszúrja a rossz fiúkat.

Erre az adatbázisra a helyi szervezőknek nincs is rálátásuk, csak a rendőrség figyeli az adatokat. Apropó, rendőrség! Kevesen tudják, de a TEK-kel eddig is együttműködtek, ez most sem változik, azonban az biztos, hogy jóval több rendőr figyel majd a Dunáról is.

Arra a kérdésre, hogy ez mennyiben lassítja majd a bejutást, Gerendai azt válaszolta, hogy elhanyagolhatóan. Egyrészt azért, mert több helyen lehet majd felvenni a karszalagokat, másrészt azért, mert az ellenőrzés "alig vesz több időt igénybe, mint eddig."

Mondjuk a legtöbb időt eddig sem a jegy felvételével töltötte az egyszeri fesztiválozó, hanem a hídon ácsorogva, várva az átvizsgálásra és a beengedésre. Nos, mivel a hidat aligha szélesítik ki erre az egy hétre, az a tippünk, a feltorlódó tömeg minden bizonnyal még nagyobb lesz, mint eddig.

Azt is megtudtuk, hogy nemcsak a Szigeten vezetik be ezt a fajta szigorított ellenőrzést, hanem a többi Gerendai-féle rendezvényen is. Tehát a Balaton Soundon is ilyesmire kell számítani és a VOLT-on is. Mondjuk, utóbbin vélhetően kevesebb lesz a vízi rendőr...

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?