RIPOSTER

Prostikat nevel a hazai gyermekvédelem?

Csoda, hogy megszöknek a pokolból? És újra csak a pokol vár rájuk...
  • Szerző: BE

Keresi a rendőrség a 16 éves Katona Máriát, aki abból a budapesti intézetből szökött meg, ahol, mint nemrég kiderült, szexuálisan zaklatták a gyerekeket. Rajta kívül azonban évente nagyjából 10 ezer 14 és 18 év közötti fiatal tűnik el hosszabb-rövidebb időre.

Többségük lány. Közülük több százan évek alatt sem kerülnek elő – közölte megkeresésünkre a rendőrség. Ezek a számok még ijesztőbbek, ha tudjuk: a gyermekvédelmi ellátórendszerben 21 ezer 18 év alatti gyerek él. Tehát akár minden második elszökhetett már legalább egyszer 18 éves kora előtt az intézetből vagy a nevelőszüleitől – persze van, aki egyszer sem, és van, aki többször is, akár havonta.

Hatból egy: minden hatodik magyar gyerek szenvedett már el valamilyen szexuális visszaélést. A felsős általános iskolások egyharmada személyesen is ismer olyan gyereket, aki nemi erőszak áldozata lett.

A 14 és 18 év közötti fiataloknak nincs sok választásuk, ha elhagyják az intézetet. Nagyon sokan válnak prostituálttá. Vagy hiszékenységből – mert szerelmesek lesznek, aztán épp az áhított férfi lesz a futtatójuk –, vagy kényszerből: megverik őket, papírjaikat és megkeresett pénzüket elveszik. Sokszor nem is Magyarországon árulják testüket. Pénz és nyelvtudás híján pedig kitörniük szinte lehetetlen.


Hátborzongató esetekről tudnak mesélni az eltűnt gyerekek felkutatásával foglalkozó civil szervezetek vezetői. Egy 15 éves magyar tinilánnyal történt például nemrég, hogy a barátnőjével szökött Budapestre.

Semmit sem sejtett arról, hogy barátnője tőrbe csalta: a lány családja prostituáltakat futtat. Az elszökött lányt bedrogozták, és el is adták szexmunkásnak

– mondta a %%-nak Sinka Vivien, az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány elnöke. Végül sikerült felkutatni, de – érthetetlen okból – újból megszökött. Ezúttal már Olaszországba vitték elrablói. Úgy menekült meg, hogy annyira elverték: kórházba kellett vinni. Újra hazahozták.

A lányokat sokszor már kint várják a futtatóik. Általában Borsod megyére jellemző, hogy az intézetből megszökve egy-egy stricinek dolgoznak, vagy Ausztriában, vagy pedig Hollandiában. Ezeken a helyeken legális keretei vannak a prostitúciónak. De nem nekik. Kevesen vállalják, hogy fiatalkorú lányokat dolgoztatnak, mert ez ott is bűncselekmény, de kereslet van rá – mondta a gyermekvédelemben dolgozó, neve elhallgatását kérő férfi.

Tóth Ákos, az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány vezetője is többször kutatott már fel szökött gyerekeket. Azt mondta a %%-nak: a lányok sokszor az ideiglenes befogadóközpontból ismerik egymást, a szökést is együtt tervezik meg. Ahogyan talán a soproni lányok is megbeszélhették. Nagy port vert fel az ügy: augusztus elején alig pár nap különbséggel három lány is megszökött a soproni befogadóállomásról. Az otthon vezetői nemigen tudtak támpontot adni a rendőröknek, hol keressék őket, túl kevés időt voltak ahhoz náluk, hogy kiismerhessék a 14, 16 és 17 éves lányokat. – Ha a rendőrség az első 24 órában nem találja meg őket, akkor általában hónapokig is eltart a keresés – mondta a gyermekvédelmi alapítvány vezetője.

Szlovákiában óriási vihart kavart egy egy éve megerőszakolt galántai intézetis lány ügye. Az egyik terapeuta zaklatta a 14 éves lányt, aki összetört lelkileg, ráadásul nemi betegséggel is megfertőződött. A kislány anyja akkor hiába tett feljelentést. A rendőrség most már nyomoz, sőt: az újabb gyanú szerint az intézet igazgatója három lányt begyógyszerezett, és brutálisan megerőszakolta őket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?