RIPOSTER

Mutatjuk, milyen az igazi parlagfűrobbanás

A nagy esők miatt nyakunkon a parlagfû-invázió! A jövő héttől már szórja virágporát a súlyosan allergén növény, jóval korábban, mint máskor. Vasárnapig van idő lekaszálni, mert utána büntetnek az ellenőrök!
  • Szerző: RIPOST

Idén nagyon korán ellepte az országot a parlagfű, a következő napok esős időjárása pedig még jobban fog kedvezni a növekedésüknek. Miután a magyar lakosság fele érzékeny a parlagfű virágporára, több millió embernek okoz panaszokat a gyomnövény levegőbe kerülő pollenje.

Ez az egyik ok, hogy törvény írja elő az irtását, a másik pedig, hogy agresszivitásának köszönhetően elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, jelentős terméskiesést okozva. A %RIPOST% nemcsak vidéki, elhagyatott részeken, hanem a belvárosokban is talált parlagfűvel borított területeket.

Ha a jövő héten is ugyanígy néznek ki ezek a területek, akár 5 milliós bírságot is kaphatnak a gazdáik, mert július 1. a parlagfűirtás határideje.

Az elmúlt napokban készült fotókat a %RIPOST% napilap csütörtöki számában találod, keresd az újságárusoknál!

Súlyos bírság jár a parlagfűért
Július 1-jével, azaz vasárnaptól razziákba kezdenek az illetékes hatóságok a lakó- és egyéb ingatlanoknál. A jogszabály alapján a földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanján a parlagfüvet kiirtani, és ezt folyamatosan fenntartani. Ennek elmulasztása esetén a hatóság eljárást indít, legvégső esetben a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki. Ennek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá hogy mekkora a fertőzött terület és a fertőzöttség mértéke. Tavaly 243 eljárás indult, és 4,8 millió forint bírságot szabtak ki a parlagfű irtásának elmulasztása miatt.

És ezeket olvastad már?