RIPOSTER

Kiderült, milyen időnk lesz március 15-én, így készülj!

Rengeteg családi és ünnepi program várja országszerte az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján. Az időjárás hasonló lesz a 170 évvel ezelőttihez, mégis érdemes lesz utcára menni!
  • Szerző: RIPOST

A korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én, Budapesten a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az idő. Majd’ egész nap borult volt az égbolt, esett az eső. Mintegy 7 milliméter csapadék hullott. Ezen a napon a hőmérséklet fagypont felett alakult, Budapesten 5-6 fok volt. A hangulat azonban forrpontig hevült!

Idén is szükség lehet az esernyőre március 15-én, többfelé kell kisebb esőre, záporok kialakulására számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint nyugaton és délkeleten a legkisebb az esély csapadékra, a fővárosban azonban alighanem épp úgy szemerkélni fog, ahogyan 170 évvel ezelőtt a forradalom napján. Viszont a hőmérséklet annál melegebb lesz, 10-15 fok!

A hivatalos állami ünnepségek és megemlékezések mellett számos kulturális és szórakoztató program várja holnap a családokat az 1848-as forradalom 170. évfordulóján, ami egybeesik Görgey Artúr születésének 200. évfordulójával.

A fővárosban érdemes lesz inkább gyalog és metróval közlekedni, mert sok utcát és a Szabadság hidat is lezárják.

Aki vidékről érkezik, annak ajánlott letennie az autót valamelyik városszéli metrómegállónál, ahol ingyenes a parkolás.


A legtöbb programot a Budai Várban rendezik, a legtöbb embert pedig a Békemenetre várják. A Bem téren 12 órakor gyülekeznek a résztvevők, és „A haza minden előtt" feliratú molinó mögött vonulnak majd az Országház elé a Margit hídon át, hogy ott délután 2-kor meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök beszédét. Mint azt Csizmadia László, a civil megmozdulás egyik fő szervezője megjegyezte: elérkezett az idő annak bemutatására, hogy a függetlenségpártiak mekkora erőt alkotnak.

Jár az M3-as metró!
A fővárosban közlekedők kényelme érdekében csütörtöktől vasárnapig, valamint a március 30-i nagypéntektől húsvét hétfőig tartó hosszú hétvégén Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között teljes üzemidőben közlekedik az M3-as metró. A Lehel tértől Újpest felé ebben az időszakban továbbra is metrópótló busz viszi az utasokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?