RIPOSTER

Újabb csúcsragadozó portyázik Nógrádban, a vadászok is megdöbbentek

Egy héten belül kétszer is elcsípte a vadkamera a nagytestû macskafélét, most már biztos, hogy egyre több hiúz merészkedik északi megyénk területére.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt években több hiúz észlelés is történt az országban, főleg a Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben, de a csúcsragadozó Nógrád megyében eddig nemigen mutatkozott.

 

Most viszont egy hónap alatt kétszer is rögzítette az állat mozgását egy kihelyezett vadkamera. Először éjszaka,

 

majd nappal is sikerült megörökíteni a nagytestű macskafélét.

A vadásztársaság munkatársai rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének illetékeseit, akik egyelőre nem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodhat - írja a nool.hu Nógrád megyei hírportál.

A bejelentést követően a park dolgozói a helyszínre siettek, és meg is találták a hiúz nyomait. A szakembereket meglepte, hogy nappal is sikerült lencsevégre kapni egy példányt. Ez azért számít különlegesnek, mert a hiúzok általában csak éjszaka bújnak elő rejtekükből.

A hiúzok feltűnése nem meglepő az északi megyékben, mivel Szlovákiában népes populációjuk él, és a kóborló egyedek előszeretettel lépik át a határt. Közülük időnként több példány tanyát is ver Magyarország területén a természetvédők és a természetbarátok nagy örömére. A hiúz csúcsragadozó, jelentős szerepe van a növényevő vadak szabályozásában. Ezért felbukkanását a szakemberek örömteli eseménynek tartják.

A vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a megjelenése a megye északkeleti részén.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?