RIPOSTER

Hatalmas változás jön a vonatokon, kemény lépést tesz a MÁV

Az ellenőröket rengeteg támadás éri, de a cég szeretné biztonságban tudni dolgozóit, ezért változtatásokat vezet be.
  • Szerző: Ripost

A jegyvizsgálókat ért sorozatos támadások miatt újabb intézkedéseket vezet be a MÁV-Start. Hangosbemondón tájékoztatnak arról, hogy egyes vonalakon bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók párosan ellenőrzik a jegyeket, az este hat és reggel hat óra között egyedül dolgozók mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt állítanak.

A MÁV Zrt. pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében mélyen elítélte a munkavállalóikat ért támadásokat. Csak tavaly 87 támadás ért jegyvizsgálókat.

Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket vagy üvöltöztek velük. Előfordult az is, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők nagy többsége menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70 százaléka a forgalmas budapesti elővárosi vasútvonalakon történt, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb ilyen eset, az összesnek a 36 százaléka. Tavaly 75 feljelentést tettek és egy bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van).

A MÁV közleménye szerint támadások megelőzéséért évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Emellett már tesztelik a testkamerákat. A rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése a budapesti agglomeráció egyes részein idén várható.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?