RIPOSTER

Átok sújtja Shakespeare sírjának bolygatóit, mégis vállalják a kockázatot!

A tudósok radarral vizsgálják meg a nyughelyet, erre eddig senki nem vállalkozott.
címkék:

Shakespeare saját szavai átkozzák meg azt, aki hozzá mer nyúlni az író sírjához - a legenda szerint. A kutatókat viszont ez sem tarthatja vissza. 

Most először kaptak arra engedélyt, hogy radarral nézzenek bele a sírba Stratford upon Avon-ben - írja a Telegraph

A vizsgálathoz alkalmazott high-tech radartechnológiát leggyakrabban a temetőkben található jelöletlen vagy még ismeretlen sírok feltérképezésére használják, a kutatók így több mindent megtudhatnak a koporsók méretéről, alakjáról és alapanyagairól is.

Shakespeare sírja esetében a drámaíró családjáról is szeretnének többet megtudni és persze remélik, kiderül: temettek-e tárgyakat is a világhírű drámaíró teste mellé. Shakespeare-rel együtt nyugszik a felesége, a lánya, a veje és az unokájának első férje is. 

Egyszer már az az ötlet is felmerült, hogy fizikailag is felnyissák a sírt, de erre végül nem került sor. Talán a sírfelirat tartotta vissza a sír gondozóit az engedély kiadásától. A híres sorok így szólnak: "Good friend, for Jesus' sake forebeare, To digg the dust enclosed heare; Bleste be the man that spares thes stones, And curst be he that moves my bones." A körülbelüli fordítás is félelmetes: 

Jó barát, Jézus irgalmáért tartózkodj attól, hogy felásd az idezárt port, áldott az, aki megkíméli e köveket, és átkozott legyen, aki bolygatja a csontjaimat! 

A kutatásra Shakespeare halálának 400. évfordulója miatt kerül sor: az emlékévben rengeteg más megemlékezést, kiállítást és konferenciát rendeznek. 

címkék:
És ezeket olvastad már?