4 éve

Mit tökölnek? Másfél éve nincs gyanúsítottja a veronai busztragédiának

Tizenhét ember halt meg másfél évvel ezelõtt Veronánál, amikor egy magyar diákokat és a kísérõiket szállító busz hídpillérnek ütközött és kigyulladt. Az olasz hatóságok már vádat is emeltek az ügyben, nálunk pedig még a nyomozás sem zárult le. Nincs gyanúsított, nincs felelõse a történteknek 18 hónapja!

Egyszerűen érthetetlen, hogy másfél év alatt sem sikerült megtalálni a veronai busztragédia felelőseit, miközben pontosan lehet tudni, hogy ki ült a volán mögött és ki a busztársaság vezetője. A gyászoló hozzátartozóknál is betelt a pohár, tegnap nyilvánosságra hozott levelükben azt írják:

Nem tudunk tovább tétlenül szemlélődni, látni, hogy 1-2 hetente nappal elalvó sofőrök fordulnak árokba buszokkal. Míg az ügyészségnek semmi sem drága, mi a legdrágábban fizettünk ezért...

Õk azok, akik folyamatosan nyilvánosságra hozzák a szakértői véleményeket és tanúvallomásokat.

Elhatározták: ha a hatóságok nem lépnek, ők tesznek feljelentést!

Egy időben két nyomozás indult: az olasz és a magyar hatóságé. Az olaszok kizárólag a közlekedési balesetet, annak körülményeit, bekövetkezésének módját és közvetlen okát vizsgálták. Vétkesnek tartják a buszvezetőt, amiért letért az útról, vagyis „rosszul vezetett” – ahogyan a veronai ügyész fogalmazott. A baleset közvetlen okai között jelölték meg az autópálya és a szalagkorlát műszaki hibáit, ezekért pedig az útszakasz tesztelőit és üzemeltetőit tartják felelősnek.

Veronában már októberben bíróság elé áll a hat vádlott, megkezdődik a per, itthon pedig a mai napig nem történt előrelépés!

A magyar hatóság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást, még mindig „ismeretlen tettes ellen”. Nemhogy vádlottja, de még gyanúsítottja sincs a tragédiának! A busztársaság eközben zavartalanul üzemel a mai napig. A sofőr szabadon jár-kel Békéscsabán, a %RIPOST% értesülései szerint csupán a jogosítványát vették el.

Miért nem tudták a magyar nyomozók 18 hónap alatt megnevezni, hogy kik felelősek a 17 ember szörnyű haláláért?

A veronai tragédia lassú hazai nyomozásáról további részletek a %RIPOST% napilap szombati számában olvashatóak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!