5 éve

Ez az igazi oka a MEDIÁN meglepő eredményének: Visszatérés a valósághoz

Amit most valamiféle gyõzelemként próbálnának meg ünnepelni néhányan, nem más mint visszatérés a realitásokhoz. Vajon miért mért hosszú idõn át 1 millióval több FIDESZ szimpatizánst a MEDIÁN, mint amennyi szavazatot 2014-ben a párt kapott?

A közvéleménykutatók - egy híján - kizárólagos többsége szerint az áprilisi kampányfőpróba nem változtatott a pártok népszerűségén.

Az ellenzéki pártok nem tudtak áttörni, a Fidesz továbbra is őrzi az első helyét. Egy kivételével minden kutatóintézet szerint a Fidesz nem veszített támogatókat, sőt, van aki szerint még erősödött is.

A kutatások, a pártpreferenciákat mutató eredmények sorából meghökkentő módon  kizárólag a MEDIÁN lóg ki, amelyik jelentős FIDESZ csökkenést mért.

Csakhogy ez a csökkenés az intézet korábbi, sokak által abszurdnak minősített  számaiból indul ki.

Ugyanis a MEDIÁN a korábbi kutatásokban mindenki másnál nagyobb, már-már a realitások határát súrolóan nagy FIDESZ szimpatizáns tábort mutatott ki. Hozzávetőleg 1 millióval(!) többet, mint ahány szavazattal a párt megnyerte a 2014-es választásokat. Utoljára januárban mért a MEDIÁN ennyire magas, az összes többi közvéleménykutatóhoz képest kiemelkedően, már-már irreálisan magas FIDESZ támogatottságot...

Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője szerint a legújabb kutatási eredménnyel, ami lényegében ugyanaz mutatja, mint az összes többi közvéleménykutató, a Medián lényegében visszatért a realitások talajára. A kutató őszintén reméli, hogy csupán valamiféle módszertani különbség az oka a más intézetektől ennyire eltérő korábbi adatoknak...

Akik tehát most 500 ezer elvesztett FIDESZ szimpatizánsról beszélnek, valamiféle virtuális - MEDIÁN mérte - szavazótábor elolvadását próbálják ünnepelni.

 

A legújabb kutatási eredmények, miszerint

a FIDESZ támogatottsága a teljes népességben 24 és 33 százalék között van, mind a hét közvéleménykutatónál, a számok kiegyensúlyozott és biztos támogatást jeleznek.

A MEDIÁN januárban ezekhez az adatokhoz képest mért 37(!) százalékot, amit most korrigált vissza, mondhatni a realitásokhoz visszatérve, 31 százalékos támogatottságra.

Az összes közvéleménykutató által  mért áprilisi eredményekkel a FIDESZ biztos többséget szerezve nyerné a választásokat. A számok továbbra is stabil támogatottságot jeleznek, az elmúlt hetek politikai eseményei nem befolyásolták az eredményeket a párt megőrizte pozícióit.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!