RETRO RÁDIÓ

Új rendelet jön, drágulni fog a kenyér

Új rendelet jön, drágulni fog a kenyér
F. G.
Szerző
F. G.
Létrehozva2016. 09. 27. 20:12

Elkészült a Magyar élelmiszerkönyv kenyereket érintõ módosítása. Kevesebb adalékkal, több lisztbõl sütik majd, de ennek ára lesz.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a kenyér döntő részben gabonaőrleményekből áll. Az új szabvány szerint készült kenyér pedig „még döntőbb” részben áll majd lisztből...

Van a piacon olyan, 1000 Ft/kg-ba kerülő rozsvekni, melyben 32 százalék a rozsliszt, 21 százalék a búzaliszt. Ez a kenyér az aktuális szabályozás szerint is csak „rozsos” megnevezésű lehetne. Mert a „rozs” minősítéshez minimum 40 százalék az előírt rozsliszt aránya. Az új kenyérszabványban pedig 60 százalék lesz ez az érték, ami Nyugat-Európában már 80-90 százalék.

A várhatóan október második felében hatályba lépő új kenyérszabványban meghatározták például a kukoricás, a burgonyás, a tönkölybúza-, valamint a többgabonás és a szójás kenyér fogalmát is.

A kenyér és a pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák – a hajdina és az amaránt – is, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező lesz betartaniuk a pékségeknek.

És, a jobb minőségű kenyér minden bizonnyal drágább is lesz…

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.