tóth gabi
Elkészült a Magyar élelmiszerkönyv kenyereket érintõ módosítása. Kevesebb adalékkal, több lisztbõl sütik majd, de ennek ára lesz.
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a kenyér döntő részben gabonaőrleményekből áll. Az új szabvány szerint készült kenyér pedig „még döntőbb” részben áll majd lisztből...
Van a piacon olyan, 1000 Ft/kg-ba kerülő rozsvekni, melyben 32 százalék a rozsliszt, 21 százalék a búzaliszt. Ez a kenyér az aktuális szabályozás szerint is csak „rozsos” megnevezésű lehetne. Mert a „rozs” minősítéshez minimum 40 százalék az előírt rozsliszt aránya. Az új kenyérszabványban pedig 60 százalék lesz ez az érték, ami Nyugat-Európában már 80-90 százalék.
A várhatóan október második felében hatályba lépő új kenyérszabványban meghatározták például a kukoricás, a burgonyás, a tönkölybúza-, valamint a többgabonás és a szójás kenyér fogalmát is.
A kenyér és a pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák – a hajdina és az amaránt – is, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.
Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező lesz betartaniuk a pékségeknek.
És, a jobb minőségű kenyér minden bizonnyal drágább is lesz…