Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2016.09.27.

Új rendelet jön, drágulni fog a kenyér

Elkészült a Magyar élelmiszerkönyv kenyereket érintõ módosítása. Kevesebb adalékkal, több lisztbõl sütik majd, de ennek ára lesz.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a kenyér döntő részben gabonaőrleményekből áll. Az új szabvány szerint készült kenyér pedig „még döntőbb” részben áll majd lisztből...

Van a piacon olyan, 1000 Ft/kg-ba kerülő rozsvekni, melyben 32 százalék a rozsliszt, 21 százalék a búzaliszt. Ez a kenyér az aktuális szabályozás szerint is csak „rozsos” megnevezésű lehetne. Mert a „rozs” minősítéshez minimum 40 százalék az előírt rozsliszt aránya. Az új kenyérszabványban pedig 60 százalék lesz ez az érték, ami Nyugat-Európában már 80-90 százalék.

A várhatóan október második felében hatályba lépő új kenyérszabványban meghatározták például a kukoricás, a burgonyás, a tönkölybúza-, valamint a többgabonás és a szójás kenyér fogalmát is.

A kenyér és a pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák – a hajdina és az amaránt – is, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező lesz betartaniuk a pékségeknek.

És, a jobb minőségű kenyér minden bizonnyal drágább is lesz…

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-