Létrehozva: 2015.10.26.

Sírva ritkította a salátát az ország legismertebb biokertésze

Nincs megállás Pali bácsi kertjében, egész évben dõl a munka.

- Sírva ritkítottam a salátát nyolc évesen,

mert ha nem én értem elsőnek, az öt testvérem közül a sor végére, nem kaptam meg a jutalmat, a pemetefű cukorkát - mesélt kertész karrierjének kezdeteiről Major Pali bácsi.

- Általában a bátyám örült az édességnek, mert idősebb és gyakorlottabb volt, mint mi. Nekünk meg maradt a 15 centis bot, amit azért nyomtak a kezünkbe, hogy azzal mérjük le a saláták közötti távolságot, a többit kigyomláltuk. A nap végén azért általában szétosztották köztünk a maradékot. A 50-es években nem sok húst látott a magamfajta parasztgyerek, mert mindent elvittek tőlünk, ezért jobbára tökön és kukoricán éltünk. Egyszer odaszóltam nagyanyámnak: Mama, ha megnövök, a tököt, meg a kukoricát odaadom a malacnak és azt meg én eszem meg. Ilyen idők voltak azok – elevenítette fel gyerekkorát.

Az idén 70. születésnapján ünneplő biokertészt épp pakolás közben érte utol a %RIPOST%, mert Köröstarcsára készült, hogy kipréseltesse a megtermett körte levét, amit a szentesi és a szegedi piacra visz a vásárba. A kedvünkért tartott egy kis pihenőt és tovább mondta, hosszú élete történetét.

- Eredetileg vendéglátós volnék,

ahhoz megvan minden végzettségem, de 1985-ben, amikor kivehettem volna gebinbe az éttermet, ahol dolgoztam,

a szövetkezet elnökének egyik haverja kitúrt a boltból.

Miután leszámolt szerelmetes szakmájával, a postához állt be dolgozni, de annyi szabadideje volt, hogy unalmában rakásra vállalta el a menyegzői főzéseket.

- Az egész környék tudta, hogy jól főzök, így volt olyan időszak, hogy 14 héten keresztül lakodalomról, lakodalomra jártam és készítettem az ünnepi fogásokat.
- 1986-ban kezdtem el a kertészkedést 600 négyzetméteren, hatezer tő szamócával. Arra jöttem rá, hogy ha lefedem a földjüket és a fóliába szúrt lyukakba megy a palánta, akkor nem gombásodik meg a termés és víz is kevesebb kell neki.


Apja, nagyapja és ki tudja hány felmenője mind parasztemberek voltak ezért a föld szeretete új életet adott neki.

Az otthoni gazdálkodás mellett Pali bácsi további három iskolakertet is gondoz, ahol a környéken tanuló általános iskolai diákok is elsajátíthatják a biogazdálkodás fogásait. Naponta több mint egy tucat tanuló kertészkedik, akik nem csak a termelésbe, hanem a gyümölcsök eladásába is besegítenek.

- Nálam egész évben van munka.

Nemrég ajándékoztam el az utolsó dinnyéket, a vendégségbe jött gyerekeknek, még kint van a naspolya és a Serer Olivér fajta körte is szedésre vár. Télen diótöréssel ütöm el az időt, mert 27 fám van, nem fogom héjastul eladni, mert az szégyen lenne rám nézve.
A csorvási gazdaember különleges termelési módszere, hogy

egy fából készült faszerkezeten termeszti a gyümölcseit, például a dinnyéket, így azok nem sérülnek meg és még októberben is bő terméssel köszönik meg a gondoskodást.

Pali bácsival, például Az én termékem című Facebook-oldalon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot, majdnem 100 fajta gyümölcse és az abból készült lekvárok, dzsemek postán is megrendelhetőek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

122 emeletes lesz a világ legmagasabb lakóépülete Dubajban

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

vg.hu

Egy hónap alatt 72 százalékos hozam – ez lenne az év magyar befektetése?

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Az Irgalmasság Angyala védelmez minket május 1. és 5. között

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége! Komoly döntést hozott a TV2 gyönyörű sztárja

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-