RETRO RÁDIÓ

Sírva ritkította a salátát az ország legismertebb biokertésze

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 10. 26. 17:15

Nincs megállás Pali bácsi kertjében, egész évben dõl a munka.

- Sírva ritkítottam a salátát nyolc évesen,

mert ha nem én értem elsőnek, az öt testvérem közül a sor végére, nem kaptam meg a jutalmat, a pemetefű cukorkát - mesélt kertész karrierjének kezdeteiről Major Pali bácsi.

- Általában a bátyám örült az édességnek, mert idősebb és gyakorlottabb volt, mint mi. Nekünk meg maradt a 15 centis bot, amit azért nyomtak a kezünkbe, hogy azzal mérjük le a saláták közötti távolságot, a többit kigyomláltuk. A nap végén azért általában szétosztották köztünk a maradékot. A 50-es években nem sok húst látott a magamfajta parasztgyerek, mert mindent elvittek tőlünk, ezért jobbára tökön és kukoricán éltünk. Egyszer odaszóltam nagyanyámnak: Mama, ha megnövök, a tököt, meg a kukoricát odaadom a malacnak és azt meg én eszem meg. Ilyen idők voltak azok – elevenítette fel gyerekkorát.

Az idén 70. születésnapján ünneplő biokertészt épp pakolás közben érte utol a %RIPOST%, mert Köröstarcsára készült, hogy kipréseltesse a megtermett körte levét, amit a szentesi és a szegedi piacra visz a vásárba. A kedvünkért tartott egy kis pihenőt és tovább mondta, hosszú élete történetét.

- Eredetileg vendéglátós volnék,

ahhoz megvan minden végzettségem, de 1985-ben, amikor kivehettem volna gebinbe az éttermet, ahol dolgoztam,

a szövetkezet elnökének egyik haverja kitúrt a boltból.

Miután leszámolt szerelmetes szakmájával, a postához állt be dolgozni, de annyi szabadideje volt, hogy unalmában rakásra vállalta el a menyegzői főzéseket.

- Az egész környék tudta, hogy jól főzök, így volt olyan időszak, hogy 14 héten keresztül lakodalomról, lakodalomra jártam és készítettem az ünnepi fogásokat.
- 1986-ban kezdtem el a kertészkedést 600 négyzetméteren, hatezer tő szamócával. Arra jöttem rá, hogy ha lefedem a földjüket és a fóliába szúrt lyukakba megy a palánta, akkor nem gombásodik meg a termés és víz is kevesebb kell neki.


Apja, nagyapja és ki tudja hány felmenője mind parasztemberek voltak ezért a föld szeretete új életet adott neki.

Az otthoni gazdálkodás mellett Pali bácsi további három iskolakertet is gondoz, ahol a környéken tanuló általános iskolai diákok is elsajátíthatják a biogazdálkodás fogásait. Naponta több mint egy tucat tanuló kertészkedik, akik nem csak a termelésbe, hanem a gyümölcsök eladásába is besegítenek.

- Nálam egész évben van munka.

Nemrég ajándékoztam el az utolsó dinnyéket, a vendégségbe jött gyerekeknek, még kint van a naspolya és a Serer Olivér fajta körte is szedésre vár. Télen diótöréssel ütöm el az időt, mert 27 fám van, nem fogom héjastul eladni, mert az szégyen lenne rám nézve.
A csorvási gazdaember különleges termelési módszere, hogy

egy fából készült faszerkezeten termeszti a gyümölcseit, például a dinnyéket, így azok nem sérülnek meg és még októberben is bő terméssel köszönik meg a gondoskodást.

Pali bácsival, például Az én termékem című Facebook-oldalon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot, majdnem 100 fajta gyümölcse és az abból készült lekvárok, dzsemek postán is megrendelhetőek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.