RIPOSTER

150 ezres büntetés járhat egyetlen csobbanásért

Nagyon vigyázz, hol fürdesz!
címkék:
  • Szerző: A.Z.

Úgy tűnhet, hogy ez elég durva büntetési tétel egy könnyed nyári fürdőzésért, de a tilalom nem öncélú, hiszen a balesetek megelőzését szolgálja. Legtöbbször hirtelen mélyülő bányatavak, veszélyes hulladékkal szennyezett vizek tartoznak a tilos kategóriába, ezek ugyanis akár életveszélyesek is lehetnek.

A fürdőzési tilalom alá eső tavak partján nincsenek higiéniai, elsősegélynyújtó helyiségek sem, amelynek hiánya szintén többnyire egy baleset után válik problémává.

Tilos az Omszki-tó is

A bányatavak többségében tilos a fürdés még akkor is, ha ez fel sem tűnik a rengeteg fürdőzőt látva. A budakalászi Omszki-tó például közkedvelt strandolóhely, ennek ellenére majdnem teljes tilalom alatt áll, hiszen az egykori kavicsbánya hirtelen mélyül, és alacsony hőmérséklete is megterhelheti a szervezetet. A tavon csak a wakeboardpálya melletti területen lehet megmártózni, úszni azonban itt sem engedélyezett.

Ezeken a helyeken sem lehet

A folyóvizekben és a tavakban is csak akkor szabad fürdeni, ha azok kijelölt fürdőhelynek minősülnek, melyet jogszabályban határoznak meg, és minden esetben jelölnek. Tábla, illetve bólya jelzi azt is, amelyen túl már nem merészkedhetsz büntetlenül. Alapszabály, hogy tilos fürödni hajóutak, vízlépcsők, hidak környékén, éjszaka és általában korlátozott látási viszonyok között. Büntetésre számíthat az is, aki a városok belterületén, szökőkutakban mártózik meg. 

Kik büntethetnek?

Azt sem árt tudni, hogy nemcsak rendőr büntethet meg a fürdőzésért, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is, akik három utat választhatnak: figyelmeztetést, helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést. A helyszíni bírság jelenleg 5-től 50 ezer forintig terjedhet, ha azonban újra rajtakapnak, akkor már akár 70 ezer forintot is veszíthetsz, szabálysértési eljárás esetén pedig akár 150 ezer forintot is követelhetnek rajtad.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?