Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2024.01.11.

Mi bajuk az ukránoknak Báthory Zsófiával és Hunyadi Jánossal?

Sorra veszik el a magyar neveket az utcáktól Munkácson és olyan ukránokról nevezik el azokat, akik soha be se tették a lábukat a városba, de még csak hírből sem ismerik azt.

Először a turul-szobor, azután a magyar iskola köztiszteletnek örvendő igazgatója, most pedig Báthory Zsófia és Hunyadi János... Mi jöhet még? Pákh Imre, a Munkácsról származó műgyűjtő, magyar-amerikai üzletember szerint a szülővárosában az ukrán hatalom helyi kiskirályai, a Baloga klán mindenáron a magyarok ellehetetlenítésén dolgozik.

Pákh Imre: "Kárpátalján kulturális fajirtás folyik"

Mint azt Pákh Imre a Magyar Nemzetnek elmondta: az Andrij Baloga polgármester által irányított munkácsi képviselőtestület úgy döntött, nem viselheti többé utca Báthory Zsófia és Hunyadi János nevét, sorra leverik ezeket az utcanévtáblákat, és helyette olyan ukránok nevét írják ki, akik Munkácsról hírből sem hallottak. 

Két olyan új törvényre hivatkoznak, amelyek értelmében kommunistáknak és oroszoknak nem szabad emléketz állítani és róluk nem nebvezhető el utca, nem állítható szobor. De kérdem én, mikor volt Báthory Zsófia és Hunyadi János kommunista vagy orosz? Ha most így sárba tiporják a magyarok jogait, mit várhatunk majd, amikor az új kisebbségvédelmi törvényeket alkalmazni kell?

- teszi fel a kérdést a munkácsi származású üzletember. Álláspontja szerint Ukrajna nem tarthat az Európai Unióba olyanokkal, mint a Baloga klán és a hozzájuk hasonló nagyurak és oligarchák. A Baloga vezette városban a Pákh Imre által állíttatott turul-szobrot is ledöntötték, de kevéssé ismert, hogy előtte már eltávolították a magyar festőfejedelem, Munkácsy Mihály szobrát is. A Baloga klán hatalmát mutatja, hogy amikor a turul szobor ledöntése miatt Pákh Imre pert indított a munkácsi önkormányzat ellen, egyetlen ügyvédet sem talált helyben, aki vállalta volna a képviseletét. Végül Harkovban, az orosz határ közelében talált jogi képviselőt, aki elvállalta az ügyet.

Munkács váráról eltávolították a turult 

De Pákh Imre szerint a magyarellenesség nem áll meg Kárpátalján - ő egyenesen úgy fogalmazott, hogy ott "kulturális fajirtás" zajlik -, hanem elér egészen Kijevig. A kijevi egyetem magyar nyelvű tanszékére évek óta egyetlen hallgatót sem vesznek fel. Az Ukrán Állami Nyelvészeti Egyetem magyar tanszékét csaknem egy évtizede hozták létre két, Kárpátaljáról származó magyar - Pákh Imre és Alexander Róth, azaz Róth Sándor - hathatós anyagi támogatásával. 

Ugyancsak bizonytalan a munkácsi II. Rákóczi Ferenc magyar középiskola sorsa. Mint ismeretes, az elbocsátott magyar igazgató,  Schink István harmadszor is jogerősen pert nyert, emiatt vissza kellett helyezni az állásába, a városvezetés azonban két ukrán helyettest ültetett a nyakára, akik még csak nem is tudnak magyarul. Ráadásul az igazgató szerződése nyáron lejár, és ha hinni lehet a városi pletykáknak, akkor ugyanazt az ukrán igazgatónőt akarják kinevezni utódjául, aki szintén egy szót sem tud magyarul. 

Hogyan akar így Ukrajna az Európai Unióhoz tartozni? - kérdezi az üzletember. 

 

origo.hu

Botrány a megnyitón: a biztonságiak kizavarták a német sportolókat az esőbe

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

borsonline.hu

Szakítás, féktelen bulik? Megszólalt Curtis, itt a teljes igazság!

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, hogy játszhatja ki Magyarország az ukránok olajstopját

metropol.hu

Mindenki Gáspár Virág pocakjáról beszél: Bea asszony tette hivatalossá az örömhírt

hirtv.hu

Trump Zelenszkijnek: Vége! + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

mindmegette.hu

Mit főzöl hétvégén? Ezekkel a receptekkel fuss neki a vasárnapi ebédnek, és a neved is imába foglalják

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Politika

90 millió forintot kapnak a Mészáros Csoport alapítványától kisgyermekes családok

Politika

Tovább dagad az óbudai korrupciós botrány

Politika

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, és én sem akarok háborút

RIPOST7

„Bármikor újrakezdenénk!” - exkluzív interjú a magyar űrhajósokkal