Létrehozva: 2023.09.09.

Tovább gyűrűzik a botrány Munkácson: már a magyar sportpályákat is lenyúlta a helyi önkormányzat!

A helybeli magyarok már csak abban bíznak, hogy a Munkács városát és Kárpátalját uraló Baloga-klán napjai meg vannak számlálva.

Egyre durvulnak a dolgok Munkácson: azok után, hogy eltávolították a várról a Turul-szobrot, hogy leváltották a magyar nyelvű iskola magyar igazgatóját, valamint a megalázó és az őshonos kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait sárba tipró évnyitó után most egy újabb vérlázító botrány van a láthatáron.

Munkács, turul, fotó: Bereczky Tamás
A helybeli magyarok már csak azt remélik, hogy a Munkács városát és Kárpátalját uraló Baloga-klán napjai meg vannak számlálva Fotó: Bereczky Tamás

A megdöbbentő fejleményeknek a Magyar Nemzet járt utána, mint cikkükben írják, a több mint százéves, magyar alapítású helyi sportegyesület alól húzta ki a földet az Andrij Baloga vezette önkormányzat. Talán mondani sem kell, a város képviselőtestületének döntése, ahogy a Turul-szobor esetében is, törvénysértő. Információik szerint már maga a mód is felháborító, ahogy összeült a testület.

A botrányos igazgatóváltásról, majd tanévnyitóról sok cikk beszámolt már, de a lap helyi forrásai új hírekkel is tudtak szolgálni a II. Rákóczi Ferenc középiskolában történtekről. Amint azt a Ripost is megírta, a magyar igazgató helyett kinevezett ukrán, magyar nyelvet nem beszélő Maria Pauk hosszú évekig óvónőként dolgozott. Kellő tapasztalata, szakmai hozzáértése nincs, vannak viszont kapcsolatai.

Mélyre nyúló kapcsolatok

A Magyar Nemzet szerint az azonban már új információ, hogy abból a faluból, a munkácsi járásban lévő, alig ezer lelket számláló Dávidfalváról származik, ahonnan a ma Kárpátalját uraló, a munkácsi Turul-szobrot ledöntető Baloga család, pontosabban klán. Most helyettesének ugyancsak egy ukrán, a magyarság ügyei iránt legjobb esetben közömbös személyt választott. Diana Fegyiváról elég durva pletykák terjednek a Latorca-parti városban, azt mondják, közösségi oldalakon írják, „csökkentett szociális felelősségű”, a lényeg, hogy semmi köze a hagyományos edukációhoz.

A II. Rákóczi Ferenc középiskola tanévnyitóján egy helyi tévéstáb megszólaltatta az új igazgatónőt, Maria Paukot, aki azt mondta, hiába magyar az iskola, ez ukrán föld, ahová csak ukrán zászló való. A kérdésre, hogy mit szól akkor a nyugati világban ma lobogó sok ukrán zászlóhoz, már csak hümmögött. Arra sem tudott választ adni, hány olyan angol nyelvű iskolát ismer, ahol nem tud angolul az igazgató.

Mindent megszerezni

A lap megbízható forrásból származó információi szerint a magyarellenes bosszú mellett egy másik cél is vezérli a Baloga-klánt: ez pedig a pénz, a nagy pénz.

A magyar nyelvű oktatás fokozatos leépítése, majd a diákok szélnek eresztése után eladnák az iskola patinás épületét, ami Munkács központjában van. Nem ez lenne az első földdarab, ami ingatlanspekulációnak esne áldozatul. A magyarok által alapított Munkácsi Sport Egyesület (MSE) létesítményeit már régen privatizálták, de maga a föld a városé maradt.

Mostanáig. Andrij Baloga polgármester és köre már többször nekirugaszkodott, hogy eladja az ingatlant, de eddig ezt a képviselők leszavazták.

A legújabb képviselőtestületi ülésre azonban már csak Andrij Baloga és támogatói jutottak be, a többieket, köztük a magyarokat, egyszerűen kizárták. A meghirdetett időpontnál hamarabb zárták be az ülésterem ajtaját, elé pedig biztonsági őröket állítottak.

Az 1800-as évek vége felé alapított magyar sportegyesületnek ezzel vége. A focipályák, a teniszpályák, az úszómedence helyére valószínűleg lakópark kerül. Az ingatlanspekulánsok rég kinézték már maguknak, mert Munkács legértékesebb földjeinek egyike, közvetlenül a Latorca folyó partján.

Kolomojszkij rács mögött, Baloga felkészül

A helybeli magyarok már csak azt remélik, hogy a Munkács városát és Kárpátalját uraló Baloga-klán napjai meg vannak számlálva. Magyarországról és az Európai Unióból egy ideje már ki vannak tiltva, de az igazán nagy csapás most érte őket. A családfő, Viktor Baloga parlamenti képviselő mentorát és fő támogatóját, Ihor Kolomojszkij oligarchát a napokban letartóztatták csalás és pénzmosás gyanújával. Kérdés, ki lesz a következő ebben a sorban – írja a Magyar Nemzet.

 

origo.hu

Váratlan fordulattal ért véget Kozák Danuta és Csipes Ferenc zaklatási ügye

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

mindmegette.hu

Döbbenetes pimaszság: valaki a ládával együtt elvitte az összes ingyen cseresznyét Délegyházán

hirtv.hu

Mennek a francia katonák Ukrajnába

metropol.hu

„Nem akartam elhinni, hogy ez az én gyerekemmel történik” – Náthának indult, életveszélyes állapotban vitték a sürgősségire a 15 éves Bodzát

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

mindmegette.hu

Mikor ellenőrizd a súlyod? Ez az 5 legrosszabb időpont, és az egyetlen jó!

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Újabb lépések a világháború felé? Kötelező európai sorkatonaságot és közös atomfegyvert akar Brüsszel

KÜLFÖLD

„A gyönyörű, vicces, bátor kisbabám elment” – Mandulagyulladással kezelték a 9 éves fiút, de valójában agydaganatos volt

KÜLFÖLD

Szívszorító utolsó fotó terjed a Facebookon, alig bírja ki valaki könnyek nélkül

KÜLFÖLD

Megrázó halálesetről érkezett bejelentés: egy hotelszobában találtak rá az elhunyt csecsemőre

KÜLFÖLD

Furcsa tünetek az esküvő előtt, pár hónappal később már nem élt a fiatal anyuka