POLITIK

Olcsóbb a hús, a tej és a tojás is

Nehéz helyzetben voltak 2010 előtt a magyar családok és a nyugdíjasok az élelmiszerek magas áfája miatt. A forgalmi adó csökkentésének köszönhetően azonban olcsóbban juthatunk húshoz, ahogy a tojás és a tej ára is kedvezőbb lett. De nem csak a családok, hanem a termelők és a feldolgozók is fellélegezhetnek.
  • Szerző: Ripost

Tavaly január elején csökkent a sertéshús áfája, a kormány további döntéseinek köszönhetően pedig 2017.  január elsejével a tej, a tojás és a baromfihús is az 5%-os áfakulcs alá került. Ez jelentősen csökkentette a családok terheit, hiszen olcsóbban jutnak az alapvető élelmiszerekhez. 2018-tól pedig a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfája is 5 százalékra csökken. Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy családnál évi 35–40 ezer forinttal marad több pénz.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a sertéscomb például még idén júliusban is olcsóbb volt a boltokban, mint 2015 decemberében, a forgalmi adó mérséklése előtt. Holott időközben az alapanyag, vagyis a vágósertés jelentősen drágult, a kilónkénti ár másfél év alatt 313 forintról 451 forintra emelkedett. A karaj esetében is látványos a különbség: míg 2015 decemberében egy kiló színhúst 1610 forintért lehetett kapni, a vásárlók idén júliusban 1500 forint körüli árakkal találkozhattak a hentespultokban. Az áresés a baromfihúsnál is tetten érhető: míg tavaly decemberben 1470 forint volt a csirkemellfilé kilónkénti átlagára, addig az idén júliusban 1300 forintot kértek az értékes húsért a kereskedők. Tojást és tejet is olcsóbban lehet kapni a boltokban, egy tízdarabos tálca több mint húsz forinttal kerül kevesebbe, mint az előző év végén, a pasztőrözött friss tej literenkénti ára pedig 225 forintról 211 forintra csökkent.

De nem csak az alapvető élelmiszerek lettek olcsóbbak: az éttermi szolgáltatások esetében a forgalmi adó 27-ről 18%-ra csökkent. Így egy család évi 35-40 ezer forintot is spórolhat.

Az intézkedéssel ugyanakkor minden fél jól járt: amellett, hogy az áfacsökkentés több pénzt hagyott a magyar családoknál, javította a hazai gazdálkodók piaci versenyképességét és véget vetett a feketézésnek. A legnagyobb javulást a sertéságazatban figyelhetjük meg: a vágóhidak és a feldolgozóüzemek is nagyobb odafigyeléssel dolgoznak. Az alacsonyabb adókulcsnak köszönhetően láthatóan csökkent az áfacsalással piacra kerülő áru mennyisége.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?