NÍNÓ

Borzasztó, mit műveltek a vesebeteg nővel a magyar dialízisközpontban

Az elkövető ellen vádat emeltek.
címkék:
  • Szerző: Doris

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emeltek vádat egy vesebeteg férfival és annak élettársával szemben, akik pénzt csaltak ki egy veseátültetésre váró betegtől a hatvani dialízisközpontban – közölte a Heves megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Lecsaptak a csalókra a rendőrök – képünk illusztráció (Fotó: Police.hu)

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint az ügy elsőrendű vádlottja – egy heti rendszerességgel művesekezelésre szoruló 40 éves férfi – 2020 elején elhatározta, hogy megpróbálja alkalmi betegtársai személyes adatait megszerezni, majd tőlük pénzt kicsalni. Tervének megvalósításához segítségül hívta 29 éves élettársát is.

Múlt év tavaszán a férfi a hatvani dialízisközpontban egy idős, veseátültetésre váró nő bizalmába férkőzött, akit rövidesen otthonában felhívott, majd férjének orvosként bemutatkozva felajánlotta, hogy pénzért vesedonort tud szerezni a betegsége miatt kiszolgáltatott asszonynak. Állítását alátámasztva a férjjel olyan bizalmas orvosi adatokat közölt, melyeket annak betegtársától tudott meg beszélgetéseik során.

A megtévesztett házaspárt a csaló felszólította: még aznap utaljanak át egy általa megadott számlára 255 000 forintot, különben nem kerül sor a transzplantációra. Miután a házaspár fizetett, a csaló és élettársa vérszemet kapott és további nagyobb összeget követelt, ám a sértettek gyanút fogtak és fizetés helyett feljelentést tettek a rendőrségen.

„Nem voltak eredményesek azok a további próbálkozások sem, melyek során a vádlottak más, dialízisre szoruló betegeket is megpróbáltak hasonló módon megtéveszteni” – mondta Szalóki Zoltán. A főügyész jelezte: a Gyöngyösi Járási Ügyészség a büntetlen előéletű elsőrendű vádlottal szemben pénzbüntetés, míg élettársával szemben – annak büntetett előélete miatt – végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól. Emellett javasolta, hogy az ítéletben a sértetteknek okozott kár megtérítésére is kötelezzék az elkövetőket.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?