NÍNÓ

Kiakadt a testvér a Váci úti gyorsulón: „Majdnem megölte a húgomat!”

Szörnyű képek tanúskodnak arról, hogy szombat este a budapesti Váci út újabb illegális gyorsulási verseny helyszíne lehetett: egy Seat Ibiza valósággal feltekeredett egy villanyoszlopra. Az biztos, hogy a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel hajtott a 17 éves sofőr. Az anyósülésen utazó lány bátyja őrjöng.
  • Szerző: Ripost

A felismerhetetlenségig összeroncsolódott az a Seat Ibiza, amellyel szombat este hajtottak bele a Váci úton egy villanyoszlopba. A helyszín és időpont, illetve a baleset körülményei arra engednek következtetni, hogy illegális gyorsulási versenyről lehetett szó. Mint arról a korábban többször beszámolt, péntek és szombat esténként a Váci út hosszú egyenes szakaszain versenyeznek az autósok, a rendőrség pedig minden erőfeszítést megtesz, hogy ezeket megakadályozza. Ezúttal az autó mindkét utasa túlélte az ütközést, csodával határos módon.

„17 évesen, pár hónapos jogsival beraktak alá egy Seat Ibizát. Rajoskodott, versenyzett, aminek az lett a vége, hogy majdnem megölte a húgomat. Mindketten túlélték, húgom saját lábán szállt ki pár karcolással és agyvérzéssel, a gyerek is megúszta pár töréssel” – írta a lány bátyja az interneten, szintén arra célozva, hogy versenyzett valakivel az autót vezető srác. Fel is bukkan a kommentelők között a „versenyzőtárs”, aki elismeri, hogy együtt autóztak, de a versenyzést nem. „Végig együtt jöttünk, csak én lemaradtam a forgalom miatt. Mire odaértem, már az oszlopon voltak, de lehetetlen, hogy akkora sebességgel jöttek” – utal arra a barát, hogy az autóból kiszakadt sebességmérő jól láthatóan 150 km/h-t mutat.

Egy szemtanú azonban egészen mást állít. „A haverját kellene megkeresni, mert két kocsival voltak. 21:15-kor Zugló Vasútállomásnál száguldoztak, és fékezgettek azok előtt, akik nem engedték tovább őket” – írja egy férfi.

A megkérdezett egy szakértőt arról, hogy a kiszakadt sebességmérő, ami 150 km/h-t mutat, a kocsi utolsó sebességét mutathatja-e.

„A mutatókat a tehetetlenségi erő is elmozdíthatta, de az is lehet, hogy az utolsó pillanatban a levegőben voltak a kerekek, felpörgött a motor, és ezért mutatott ennyit” – közölte lapunkkal a szakértő. „A kocsi és az oszlop állapotát látva én úgy gondolom, körülbelül 90 km/h sebességgel mehetett az autó, ezt nyilván a rendőrségi szakértő fogja megállapítani, minden körülményt feltárva. Ezen a szakaszon egyébként a 60 km/h a megengedett sebesség, és azt mindenképpen túllépte az autós.”

Súlyosan veszélyeztetik önmagukat és környezetüket

A munkatársai korábban feltérképezték, hogyan szervezik és bonyolítják az illegális gyorsulási versenyeket. Megírtuk: általában luxusjárművekkel és tuningolt autókkal bonyolítják, és fogadásokat is kötnek. Ha valahonnan kiszorítják őket, akkor új helyet keresnek. Többnyire benzinkútnál jönnek össze, onnan indulnak pénteken és szombaton esténként. Budapesten népszerű helyszín a Budaörsi út, a Szentendrei út és a Váci út, valamint Rákospalota, a Pólus Center környéke.

Tavaly áprilisban a rendőrség kifejezetten az illegális gyorsulók kiszorítása érdekében célzott ellenőrzést tartott. Újpesten lezárták az Ipari park és az Óceánárok utcát, a Megyeri út és Külső Váci út közötti szakaszt, és két nap alatt kilenc, engedély nélkül átalakított autó forgalmi engedélyét vonták be. A komplex ellenőrzés kiterjedt az autók műszaki állapotára, illetve azt is ellenőrizték, hogy szerepelnek-e a körözési listában. A rendőrség akkor azt nyilatkozta: rendszeresek lesznek a hasonló ellenőrzések.

Ám így sem előzhető meg minden illegális gyorsulási verseny. Az is előfordul, hogy két fiatal minden külön szervezés nélkül kezd vetélkedésbe, ki tud gyorsabban eljutni egyik pontról a másikra, és egyszerűen virtusnak tekintik a veszélyes mutatványt. Elképzelhető, hogy most szombaton sem szervezett versengés zajlott, hanem ilyen spontán ütközet. Csakhogy akik ebben részt vesznek, az életükkel és utasaik, a körülöttük közlekedők életével játszanak. Ha ez az autó nem oszlopnak, hanem szemben érkező járműnek ütközött volna, többet is életüket vesztették volna.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?