NÍNÓ

20 milliót ásott ki a földből egy debreceni férfi

Háromezer éves bronzkori leletet ásott el a kertjében egy debreceni férfi. Hiába akarta eladni, a rendőrök lecsaptak rá! Azt még nem tudni, lopta, vagy eredetileg is a földből került elő.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Németországból értesítette a magyar rendőrséget egy műkincskereskedő, akit magyar e-mail címről keresett meg egy férfi, hogy egy 3000 éves szitulát kínáljon eladásra. Mivel a jogszabályok szerint bármilyen 1949 után, Magyarország területén talált régészeti lelet a magyar állam tulajdonát képezi, a férfi azonnal értesítette a hatóságokat. Így jutottak a rendőrök egy 42 éves debreceni férfihez, akinek kertjében elásva meg is találták az eladásra kínált leletet.

20 millió sokszorosáért is eladhatta volna

A dolog érdekessége, hogy a kert homokjában elásott úgynevezett szitula értéke 20 millió forintra rúg, egy esetleges aukción még magasabb értéket is elérhetett volna.

"A lefoglalt edényről az elsődleges szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kései bronzkorból, az időszámításunk előtti I. évezredből származhat,

vélhetően egy gazdag család tulajdona lehetett.

Egy ehhez hasonló szitula 2001 novemberében egy bécsi aukción közel 20 millió forintnyi valutáért cserélt gazdát, ebből kiindulva a mostani lelet értéke is ennyi lehet, de egy esetleges árverésen a többszöröséért is elkelhetett volna" - mondta el Vukán Béla alezredes. A rendőrök egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak, de azt már tudni, hogy a férfi, aki elásta a leletet, korábban fémdetektorok értékesítésével foglalkozott.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?