KÜLFÖLD

Újabb templomot vertek szét a migránsok Görögországban!

Rövid időn belül ez már a harmadik eset, amikor az illegális bevándorlók egy keresztény kegyhelyen vezetik le agresszív hajlamaikat.

Illegális bevándorlók egy agresszív csoportja csütörtökön szétvert egy apró ortodox templomot az egykor szebb napokat is megélt görögországi Leszbosz szigetén – írja a Greek City Times angol nyelvű görög hírportál.


A lap értesülései szerint a templom elleni támadást afgán migránsokból álló bandák tömegverekedése előzte meg. A bevándorlók először egymást püfölték, majd a haragjukat egy hősi halált halt katonáknak emléket állító templom ellen fordították. A beszámolók alapján kövekkel bedobálták a kegyhely ablakait, és ortodox ikonokat rongáltak meg.

Az Égei-tenger keleti medencéjében, Törökországtól mindösszesen pár kilométerre található Leszboszon nem ez az első ilyen incidens az elmúlt időszakban. Márciusban a Moriában található Szent György-templomot forgatták fel az illegális bevándorlók, miután lázadás tört ki a szigeten található befogadóközpontban. Májusban pedig a Szent Katalin-templomba törtek be a bevándorlók, ahol megszentségtelenítették a ortodox ikonokat, az oltárt felgyújtották, illetve a templom berendezését súlyosan megrongálták.

„Nagyon szörnyű, és nagyon veszélyes az, ami az elmúlt négy hónapban Leszbosz szigetén történt. Ezek a támadások szerintem szervezettek és egyértelműen a templomok ellen irányulnak” – fogalmazott a görög sajtónak Makis Pavlellis helyi lakos.

A migránsok által korábban megrongált leszboszi templomok újjáépítéshez egyébként a magyar kormány 30 ezer euróval (10 millió forint) járult hozzá a Hungary Helps Program keretein belül. A támogatásról szóló miniszterelnökségi nyilatkozat szerint Magyarország határozottan kiáll a vallásszabadság és a keresztény kultúra védelme mellett.

És ezeket olvastad már?