KÜLFÖLD

Teljes a bizalmatlanság a svéd kormánnyal szemben

A svéd Expressen nevű lapban megjelent közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek csupán nyolc százaléka gondolja úgy, hogy a baloldali kormány a következő fél évben felül tud kerekedni az országot sújtó bandaháborúkon.
  • Szerző: WM

Ezzel szemben a válaszadók 88 százaléka véli úgy, hogy a következő hónapokban változatlan intenzitással, vagy esetleg még erőteljesebben fognak jelentkezni a bandaháborúk és azok következményei. Toivo Sjörén, a felmérést készítő Sifo vezetője szerint a szocdem kabinet számára komoly fejtörést okoz a súlyos, kormánnyal szembeni lakossági bizalmatlanság.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Komoly problémát jelent, ha az ország vezetői nem tudnak eleget tenni a társadalom elvárásainak

- nyilatkozta Sjörén. A felmérést egyébként annak kapcsán végezte a Sifo, hogy Stefan Löfven miniszterelnök a múlt héten Göteborgba utazott, ahol a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a rendőrség olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek pozitív hatással lesznek a bandaháború ellen vívott harcban. Löfven megismételte azon véleményét, hogy a romló közbiztonság és a bűnbandák egyre erőszakosabb tettei nincsenek összefüggésben az elmúlt években tapasztalt tömeges migráció között. A skandináv ország kormányfője annak ellenére tartja fenn a véleményét, hogy több tanulmány szerint a tömeges bevándorlás és az erőszakos bűncselekmények növekedése között összefüggés van. 2019-ben pedig minden eddiginél több robbantás történt az országban.

Stefan Lövfen svéd miniszterelnök
Fotó: Florian Gaertner / Getty Images

Dánia emiatt újra határellenőrzést vezetett be a svédekkel közös határszakaszon, mivel Koppenhágában több olyan robbantás is történt, amelynek a gyanúsítottjai Svédországból származtak.

A halálos kimenetelű lövöldözés terén sem áll jól Svédország. Szintén az Expressen nevű oldalon jelent meg egy cikk, amely azt taglalja, hogy a lövöldözések elkövetőinek többsége migrációs hátterű.

És ezeket olvastad már?