KÜLFÖLD

Rohamtempóban menekítik vagyonukat Svájcba a német milliárdosok

A nagyobb német családi vagyonoknak komoly veszteségeket kellene elkönyvelnie, ha a baloldal nyerne a vasárnapi választásokon.

Bankárok és adójogászok szerint a vasárnap esedékes szövetségi parlamenti választások miatt az elmúlt napokban sok német milliárdos mentette át a vagyona egy részét Svájcba, ugyanis ha Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD), a radikálisan baloldali Linke és a Zöldek alakíthatnak majd közös kormányt, akkor várhatóan ismét bevezetik majd a vagyonadót, illetve szigorítanának az örökösödési adón is – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

„A szupergazdagok számára az örökösödési adó a vörös vízválasztó. A vállalkozó családok nagyon megriadtak a baloldal győzelmétől” - fogalmazott a Reutersnek egy németországi székhelyű, svájci ügyekkel foglalkozó adójogász, aki szerint Svájc még mindig nagyon vonzó hely a gazdag emberek számára, ha a vagyonuk kimenekítéséről van szó. Még annak ellenére is, hogy az alpesi ország a közelmúltban igyekezett megváltoztatni magáról azt képet, hogy a hatalmas családi vagyonokat kényelmesen el lehet rejteni a bankjaikban.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (Bank for International Settlements) adatai szerint a német háztartások és vállalatok svájci bankoknál elhelyezett betétei 2021 első negyedévében közel 5 milliárd dollárral nőttek, így ezek jelenleg 37,5 milliárd dollárt érnek. És ez szám még nem tartalmazza a részvényeket, kötvényeket és más pénzügyi termékeket.

Florian Dürselen svájci vagyonkezelő azt mondta a témában, hogy a tehetős német emberek, különösen a vállalkozók, attól tartanak, hogy Németországban balra tolódás lesz, és sokan közülük bármikor képes külföldön megvetni a lábát, ha a hazájukban túlságosan „vörös lesz a helyzet”.

A vasárnap megrendezésre kerülő német szövetségi választásokhoz közeledve egyébként egyre élesebb verseny bontakozik ki a pártok között. A ZDF-Politbarometer közvélemény-kutatása szerint továbbra is az SPD vezet 25 százalékkal, a CDU/CSU pártszövetség azonban kezd felzárkózni mellé. A jobboldali tömörülés 23 százalékos támogatottsággal bír, amely egy százalékpontos javulást jelent múlt héten mért adatokhoz képest. A harmadik helyen a Zöldek állnak 16,5 százalékkal, őket követi az FDP 11 százaléknyi támogatóval. A listát az AfD és a Baloldal (die Linke) zárja, előbbi 10 százalékos, míg utóbbi 6 százalékos támogatottsággal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?