KÜLFÖLD

Úszni szabad, de napozni nem: a legőrültebb koronavírus szabályok

Bár a járványügyi adatok egyre kedvezőbbek Németországban is, a szabályok egyre őrültebbek. Összeszedtünk egy csokorra valót belőlük.
  • Szerző: WM

Németországban általában nem egységesek a koronavírus-járvány miatt hozott szabályozások. Ennek legfőbb oka, hogy az ország önálló parlamenttel rendelkező tartományai intézkedhetnek a korlátozásokról.

A legolvasottabb német napilap, a Bild összeszedte az országban jelenleg érvényben lévő legőrültebb szabályozásokat:

Düsseldorfban például újra megnyithattak a szabadstrandok, de az előző évektől eltérően idén komoly kritériumai vannak annak, ha valaki úszni szeretne. Kizárólag a kültéri medencék használhatóak, de azok is csak a negatív teszttel rendelkezők számára. A fürdőbe korlátozott számban léphetnek be a látogatók. A medencékben tilos a fröcskölés, pancsolás, vagy a magával vitt fürdőjátékok, matracok bevitele. A napozás a medence partján vagy a füves területen szintén tilos. A hivatalos indoklás szerint a fürdőket csak sporttevékenységre, vagyis úszásra szabad igénybe venni.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományban a hat éven felüli gyermekeknek kötelező a maszk viselete a játszótereken is. A szülők arra panaszkodnak, hogy az egyre nagyobb hőségben, a gyerekeknek ez egyáltalán nem tesz jót. A Bild pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ugyanebben a régióban viszont nem kötelező a maszk azok számára, akik bordélyházba vagy diszkóba mennek.

Bizonyos német játszótereken kötelező a maszk használata a 6 éven felüli gyerekeknek is
(Fotó: Shutterstock)

Drezdában 30 fő alatt nincsen semmilyen korlátozás azok számára, akik egy játszótéren fociznak például. De akik egyesületbe járnak edzésre, azoknak negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük.

Alsó-Szászországban is születtek meglehetősen őrült döntések. A tartományban a diszkók megnyithatták kapuikat. A vendégek levehetik a maszkjukat a bárpultnál és az asztaloknál is. A tánc azonban más, ott már kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk használata. A helyi dj-k szövetségének elnöke teljesen értelmetlennek tartja a rendelkezést. Dirk Wöhler azt sem érti, hogy a táncparketten ki és hogyan tudná ellenőrizni a maszk használatát.

Hamburgban is a maszkviselés nehezíti meg a helyiek életét. A német kikötővárosban például hétfőtől szombatig reggel nyolc és este tíz között viselni kell a maszkot.

A grillezés is csak megfelelő fegyelem mellett engedélyezett (Fotó: Shutterstock)

Brandenburgban az otthoni grillezés is szabályokhoz van kötve. Aki a barátokkal szeretne sütögetni, az megteheti, de csak maximum tíz főig. Ha rosszra fordulna az idő, akkor négy barátot haza kell küldeni, a lakásba ugyanis csak maximum hatan tartózkodhatnak. Más azonban, ha ünnepségnek nevezzük a baráti összejövetelt, ebben az esetben ugyanis, akár hetvenen is találkozhatnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?