INSIDER

Ezek a maszkviselési szabályok az európai uniós országokban

Itthon a sikeres oltási programnak köszönhetően már nem sok helyen kell viselni az arcot eltakaró maszkot, de nem mindenhol ilyen szerencsések Európában. Négy európai ország elképesztő húzással állt elő, hogy leküzdje a koronavírust.
  • Szerző: Ripost

A sikeres oltási programnak köszönhetően Magyarország búcsút inthetett a kötelező szabadtéri maszkviselésnek, számos európai ország azonban még mindig nyögi a súlyát a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseknek. A összeszedte, hova kell bekészíteni az FFP2-es maszkokat és a különös bolgár maszkviselési szabály is szóba kerül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fordítva ülik meg a lovat

Miközben az uniós országok nagy többségénél először a belső terekben kellett maszkot hordani, addig Bulgária épp ellenkező döntésre szánta el magát: az országban a kötelező maszkviselési szabály az utcákra, a tömegközlekedésre és az intézményekre érvényes, de az éttermeket és a kocsmákat már nem érinti. A döntés azért is különös, mert az éttermekben és a szórakozóhelyeken megjelenő tömegben nő a fertőzésveszély. Mégis el lehet tenni a maszkot a beltéri és kültéri sportolás során, konferencia rendezvényeken, eligazításokon, sajtótájékoztatókon és a TV-műsorok résztvevőinek is.

Három országban sem elég a sebészi maszk

Nem merülhetnek el a maszkdivatban a csehek, az osztrákok és a németek. Ausztria, Csehország és Németország is FFP2-es maszkkal keményített be a koronavírus ellen. Az országokban minden közterületen, üzletben és tömegközlekedési eszközön, valamint az állomásokon vagy megállókban és a zárt terekben is kötelező a maszkviselés. FFP2-es maszkot kell viselni a taxik és telekocsik igénybevételekor is.

maszkviselési szabály

A 27 uniós tagállamból csak Németországban, Ausztriában és Csehországban közelező a FFP2-es maszk viselése (Fotó: Ripost)

Kint és bent is kell hordani

Az unión belül szép számmal akad olyan ország, ahol a kötelező maszkviselési szabály a kül- és beltérre egyaránt kiterjed. Magyarország elköszönhetett a szabadtéri maszkviseléstől és csak a belső terekben kötelező az orrot és a szájat eltakarni, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ott sem mindig. A Reopen uniós összesítéséből kiderül: kötelező a kül- és beltéri maszkviselés többek között Ausztriában, Görögországban, Franciaországban, Belgiumon belül Brüsszelben és Cipruson is.

 

És ezeket olvastad már?