INSIDER

Viszlát, maszk! Csokorba szedtük a legújabb maszkviselési szabályokat

A maszk hordása több mint egy éve nehezíti meg a mindennapjainkat, de az ötmillió beoltott elérésével ezen a téren is új szabályok léptek életbe.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas volt az öröm, amikor vasárnap elértük az ötmillió beoltottat, és végre a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára kapcsolhatott az ország. A rengeteg lazító intézkedés között a maszkviselés szabályai is jelentősen változtak. A csokorba szedte, hogy hol inthetünk búcsút a maszkviselésnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Viszlát, maszk

A miniszterelnök Facebook-videóban jelentette be, hogy elértük az ötmillió beoltottat és végre több helyen is elbúcsúzhatunk a maszktól. A maszk hordása nem kötelező a települések belterületein, és a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot.

maszk

Május 24-től a legtöbb helyen levehetjük a maszkot, de a tömegközlekedésen továbbra is kötelező hordani (Fotó: Csóka Ferenc / Metropol)

Van, ahol még kötelező a maszk

A maszkot ugyanakkor egyelőre nem ajánlott a fiókba tenni. Minden olyan helyen továbbra is kötelező ugyanis a használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata. A bevásárlóközpontokban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is.

A közterületeken megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

„Mindenkinek köszönetet mondok, aki beletette ebbe a munkáját, azoknak is, akik bátrak voltak, és beoltatták magukat. Akik még nem tették, őket kérem, hogy az eredmények megőrzése érdekében vegyék fel az oltást. Az Operatív Törzs úgy döntött, hogy a mai naptól nem kell maszkot viselnünk a szabad téren, az utcán sem, a köztereken sem. Ez azt jelenti, hogy búcsút inthetünk a maszkunknak, elköszönhetünk tőle, itt a vége, fuss el véle. Kedves Maszk, viszontlátásra, Good Bye!

– mondta Orbán Viktor.

Továbbra is oltanak

Az oltakozás az ötmilliós határ elérése után sem áll meg. A friss járványügyi adatok egyre biztatóbbak. A beoltottak száma elérte az 5 026 529 főt, közülük 3 072 940-en már a második oltást is megkapták.

„>

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?