KÜLFÖLD

Megvédenek-e a teherautós terroristák ellen a karácsonyi betontömbök?

Nemrég került fel a netre egy németországi hivatalos tesztről készült videó. Mondjuk úgy: nyugaton nem lehetnek teljesen nyugodtak...
  • Szerző: SZM

A karácsonyi vásárokat védő betontömböknek már irodalmuk van. Kezdve Merkel kancellár szerencsétlen javaslatától, amely szerint a máshoz nem értő migránsokat teherautósofőröknek kellene kiképezni, majd a tavaly történt tragikus eseményeken keresztül, amelyek után szinte azonnal gyártani kezdték a betontömböket, a nyári hírekig, amelyek szerint már nyáron is betontömbökkel védték meg a kölni dómot egy esetleges terroristatámadástól, egészen az elmúlt hetekig,
amelyek arról szóltak, hogy karácsonyfa mögé, vagy szépen, színes papírba, “ajándékként” becsomagolva helyezték el azokat Németország szinte minden városában, ahol /egyelőre még/ megtartják a karácsonyi vásárokat.

De vajon meg tudnak-e állítani a betontömbök egy közepes méretű teherautót? Az internetre a hetekben került fel egy erről szóló elég hátborzongató videó, amelyet a Mitteldeutscher Rundfunk bányászott elő és dolgozott fel a karácsony közeledtével.

Ezen – többek között - a nagy közbizalmat élvező stuttgarti DEKRA műszaki szakértői intézetének tesztje látható. A teszt még tavasszal volt és rész vettek rajta a betontömbök előállítói, forgalmazói. A videóhoz nincs magyar felirat, de így is teljesen érthető és látványos.
A teszten az akkor legsúlyosabb, 2,4 tonnás betontömböket használták, a videón látható teherautót pedig 50 kilométer óránkénti sebességre gyorsították fel. Az egyik teszten szemből, a másikon oldalról eresztették neki a betontömböknek.

A videóban egy rajzon mutatják be, hogy

hasonló körülmények között Erfurt és Drezda vásárait védő betontömböket gond nélkül el tudná söpörni egy hasonló méretű és sebességű teherautó, amely a vásárig simán áttörhetne.

Csak abban reménykedhetünk, hogy a tavaszi teszt tapasztalatai nyomán már változtattak az azóta a köznyelvben csak “Merkel-legóknak” elnevezett betontömbök méretén és összetételén és hogy a tesztben résztvevő méretű teherautót senki sem akarja és tudja majd
nekivezetni azoknak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?