KÜLFÖLD

Koronavírus: friss részletek az ukrajnai busztámadásról

Péntekre már lecsillapodtak a csütörtöki zavargások. Sokan tiltakoztak, mert a hatóságok a falu szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából elhozott 45 ukránokat.
  • Szerző: Ripost

Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen. Az emberek nem akarták, hogy a hatóságok a falu szanatóriumában helyezzék el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt – hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán belügyminisztérium.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Europress – AFP/STR

A Poltava megyei Novi Szanzsariban a helyiek – egyes források szerint más településről érkező felbujtókkal együtt – felgyújtott barikádokkal torlaszolták el a szanatóriumhoz vezető utakat, az evakuáltakkal érkező buszokat pedig kövekkel dobálták meg, a járművek több ablakát betörve, s a rendfenntartókkal is összecsaptak. Utóbbiak végül erőszakot alkalmazva megtisztították az utat, és sikerült bejuttatniuk a szanatóriumba az evakuáltakat.

A pénteki jelentés szerint a kilenc sebesült rendőr közül öten további kórházi ápolásra szorulnak. Az őrizetbe vettek közül egyet továbbra is fogva tartanak, a többieket a jegyzőkönyvek felvétele után szabadon engedték. Két büntetőeljárást indítottak ellenük: tömeges rendbontás és hatósági személy elleni erőszak címén.

Pénteken már lecsillapodott a helyzet a településen, senki sem tüntetett, de a rendőrség és a nemzeti gárda továbbra is megerősített szolgálatot tart, mintegy 200-an járőröznek a faluban – közölte a belügyminisztérium.

A helybeliek viselkedését többen elítélték, Zorjana Szkalecka ukrán egészségügyi miniszter szolidaritásul ideiglenesen beköltözött a szanatóriumba, ahol az evakuáltaknak két hetet kell karanténban tölteniük.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes „nemzeti szégyennek” nevezte a történteket, és biztosított afelől, hogy a rendfenntartók megvédik bármiféle támadással, gyújtogatási kísérlettel szemben a szanatóriumot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a fegyveres konfliktus elől korábban kényszerből elköltözött donyeckiek – úgynevezett belső menekültek – egy csoportja gyümölcsöt, üdítőt, csokoládét és süteményt tartalmazó élelmiszeradományt vitt szolidaritásból az evakuáltaknak. „Vádoltak már minket azzal, hogy a háború miattunk van, ezeket az embereket pedig most a vírusért teszik felelőssé” – mondták az újságíróknak, amikor lepakolták az adományt a szanatórium kapuja elé.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?