KÜLFÖLD

Koncentrációs táborhoz hasonlították az európai menekülttáborokat

Tavaly márciusban kitoloncoltak Németországból egy kameruni migránst, aki az egyik német menekültszállón okozott rendbontást. A férfi azóta ismét Németországban van, sőt, pár napja megszervezte az első menekültpolitikai kongresszust Stuttgartban.
  • Szerző: WM

A 30 éves kameruni Alassa M. ftisztában van a jogaival. Tavaly márciusban toloncolták ki Németországból, de azóta már ismét az országban él. A német törvények ugyanis lehetővé teszik a bevándorlók számára, hogy kitoloncolás után fél évvel ismét az országba utazzanak, és újból menedékkérelmet nyújtsanak be. A kameruni migráns élt is a jogaival, és a napokban megrendezte az első menekültpolitikai kongresszust Stuttgartban, ahol a Bild című napilap munkatársának sikerült neki pár kérdést feltennie. Alessa M. szerint sok bevándorlóval találkozott, akik Európa különböző menekülttáboraiban töltöttek el hosszabb-rövidebb időt. A véleményeik egybecsengőek, ezek a helyek olyanok, mint a koncentrációs táborok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Stefan Puchner / AFP

A migráns arról is beszélt, hogy ő Olaszországban ért először partot, de szerinte semmi esély sincsen ott az integrációra, ha valakinek nem az olasz az anyanyelve, vagy nem fehér a bőrszíne.

A férfi elmondta, amikor tavaly tavasszal visszatoloncolták Olaszországba, akkor az ellwangeni menekültszálló hatalmas erőkkel vonultak ki a rendőrök, mert a lakók megpróbálták meghiúsítani az egyik társuk kitoloncolási őrizetbe vételét. Az erőszakba torkolló események egyik hangadója Alessa volt, akit ezután szintén kitoloncoltak. A migráns szerint nem volt jogszerű a rendőrségi intézkedés, és több egyenruhás is rasszista módon viselkedett. Alessa amiatt is fel van háborodva, hogy Olaszországba toloncolták, mivel ott lépett be először az Európai Unió területére.

Az ellwangeni razziakor készült kép.
Fotó: Stefan Puchner / AFP

Arra kényszerítettek, hogy olasz földön éljek. Ahogy letelt a félév, már jöttem is vissza, és új menedékkérelmet nyújtottam be a német hatóságokhoz

– meséli az afrikai bevándorló. Alessa jelenleg is egy menekültszállón él a feleségével, a kérelmük elbírálása további hónapokat vehet még igénybe. A migráns szerint Afrika mindenben gazdag, de a gyarmati uralom teljesen kizsákmányolta a kontinenst, és azóta sem tudott magához térni.

A hivatalos statiszták szerint egyébként jelenleg is több tízezer olyan bevándorló él Németországban, akiket korábban már kitoloncoltak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?