KÜLFÖLD

Kéthetes karanténba rakták a gumicsónakkal érkező migránsokat

Jelenleg Olaszország van leginkább kitéve Európában a koronavírus következményeinek. Az országnak azonban a betegség mellett továbbra is szembe kell néznie a migráció okozta problémákkal.
  • Szerző: WM

A jó idő beköszöntével várhatóan egyre több illegális bevándorló dönt úgy, hogy Afrikából és a Közel-Keletről útnak indul Európa felé. Erre utalnak az olasz hatósági jelentések is, miszerint 72 óra leforgása alatt több mint 150 migráns érte el gumicsónakokkal Lampedusa szigetét. Mindezt úgy, hogy az elmúlt egy hónapban egyetlen új bevándorlót sem regisztráltak a Földközi-tengeren fekvő szigeten. Az olasz szigeten is megállt egyébként lényegében az élet, mivel a koronavírus miatt kihirdetett szigorítások az egész országot érintik. A tavasszal forgalmasnak számító lampedusai repülőtér is bezárt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: gettyimages

Az újonnan érkezett migránsok egy részét is kéthetes karanténba helyezték a sziget menekülttáborába. A többieket átszállították Szicíliára, ahol hasonló intézkedések vártak rájuk is.

Eközben az Alarm Phone nevű civilszervezet bejelentette, hogy felvette velük a kapcsolatot egy újabb, gumicsónakban utazó migránscsoport, akik elmondták, hogy 110-en Líbiából indultak útnak, és azonnali segítségre van szükségük. Vasárnap délelőtt még 52 tengeri mérföldre voltak a célállomásnak számító Lampedusától. A hivatalos adatok szerint az év eleje óta 2596 újonnan érkezett migránst regisztráltak az olasz hatóságok. Bár ezek a számok jóval magasabbak az egy évvel korábbinál, a tendencia azt mutatja, hogy amióta a február közepén a koronavírus felütötte a fejét Olaszországban, az illegális bevándorlók is kétszer meggondolják, hogy útnak induljanak-e.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?