KÜLFÖLD

Készül Putyin nagy piros gombja - saját világhálót építenek az oroszok

Az orosz parlament alsóháza megszavazta azt a törvénytervezetet, amely biztosítja az orosz internet "stabil, autonóm mûködtetését", amennyiben az ország lekapcsolódna a jelenlegi világhálóról.
  • Szerző: SZM

Csak a kiberbiztonságban járatlanokat lepte meg az a hír, hogy az orosz parlament alsóháza megszavazta azt a törvénytervezetet, amely biztosítani kívánja az orosz internet “stabil, autonóm működtetését”, amennyiben az ország egy gombnyomással lekapcsolódna a jelenlegi világhálóról.

A törvénytervezet egyik kezdeményezője Ljudmila Bokova, a felsőház alkotmányjogi bizottságának helyettes vezetője az előterjesztést azzal indokolta, hogy

az Egyesült Államok kiberbiztonsági doktrínája a támadó műveletekkel számol, és Oroszországot is fenyegető tényezőként nevezte meg.

Ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a Nyugat következetesen válasz nélkül hagyja a kiberbiztonság megerősítésére vonatkozó orosz javaslatokat.  

Az elsöprő többséggel, 334:47 arányban megszavazott törvénytervezet szerint létre kell hozni egy, a világhálótól független internetet arra az esetre, ha lehetetlenné válik az orosz távközlési szolgáltatók kapcsolódása a jelenlegi internethálózat külföldi gyökérszervereihez.

A jogszabály tervezete a tömegtájékoztatás- és távközlésügyi hatóságot (Roszkomnadzor) ruházná fel az orosz szolgáltatók forgalomirányítására vonatkozó szabályok kidolgozásával, a
nemzeti domainzóna kialakításával, valamint annak felügyeletével, hogy az orosz belső forgalomnak csak a minimuma haladjon át külföldi kommunikációs csomópontokon keresztül. Válsághelyzetben az orosz hálózat (Runet) felett egy, a Roszkomnadzor által létrehozandó központ venné át az ellenőrzést.  

“Átállás” esetére az orosz szolgáltatókat szintén a Roszkomnadzor látná el térítésmentesen az ehhez szükséges biztonsági berendezésekkel. Sajtóértesülések és politikusi nyilatkozatok
szerint az új kiberbiztonsági törvény végrehajtásához szükséges keret már rendelkezésre áll a 2019 és 2021 közötti időszakra vonatkozó költségvetésben. A források azonban erősen eltérő, 2 és 27,9 milliárd közötti összegeket neveznek meg.

Egyébként 2014 óta az ország már kötelezte az online szolgáltatókat arra, hogy az orosz állampolgárok adatait nemzeti területen tárolja. Ennek nem akart megfelelni a LinkedIn hálózat, amelyet ezért le is tiltottak Oroszországban – írta az MTI.

És ezeket olvastad már?