KÜLFÖLD

Joe Biden kampányának kiberbiztonsági szakértője korábban egy neonáci internetes trollhadsereg tagja volt

Nagyon úgy fest, hogy a demokrata elnökjelölt olyan számítástechnikai szakembert alkalmaz, aki korábban részt vett Barack Obama és Hillary Clinton kampánywebhelyének feltörésében is.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kampánystábjának vezető kiberbiztonsági szakértője, Jackie Singh korábban az Amerikai Meleg Nigger Szövetség nevű (GNAA – Gay Nigger Association of America) szélsőjobboldali internetes trollhadsereg tagja volt – írja a Washington Examiner konzervatív hetilap internetes kiadása.

A hírportálon megjelent oknyomozó cikk publikálása után pár órával Jackie Singh törölte magát a nagy közösségi oldalakról. A Twitter-fiókját zárolta, a Facebookról pedig teljesen eltűnt.

Az Amerikai Meleg Nigger Szövetség (GNAA) egy internetes troll-csoport, mely számos amerikai hírportál, illetve demokrata párti politikus weboldalát törte fel és trollkodta meg az elmúlt 1-2 évtizedben. Többek között meghackelték a Wikipédiát, a CNN-t, valamint Barack Obama és Hillary Clinton kampánywebhelyét is.

A GNAA-t Andrew Alan Escher Auernheimer szélsőjobboldali hacker alapította, aki leginkább Weev álnéven vált ismerté. Andrewt 2011-ben az FBI letartóztatta, majd 2013-ban 3 év börtönbüntetésre ítélték a tevékenysége miatt.

A Terrorizmus Kutatási és Elemzési Konzorcium (TRAC) nevű digitális hírszerző szervezet szélsőjobboldali kiberterrorista csoportként tartja számon a GNNA-t.

Jackie Singh, aki júliusban csatlakozott a Biden-kampányhoz, korábban azzal dicsekedett a személyes blogján, hogy feltörte szomszédjai számítógépeit és minden adatot ellopott róluk. 2009 és 2016 között pedig „jax” álnéven tagokat toborzott az Amerikai Meleg Nigger Szövetségnek az ügynevezett Relay Chat nevű, kliens-szerver alapú kommunikációs csevegőprotokollon, mely egy népszerű „társalgó” a hackerek és a kiberbiztonság iránt érdeklődők körében.

A Washington Examiner birtokában jutott 2600 csevegési napló alapján Jackie Singh rendszeresen szórakoztatta faji alapú rasszista poénokkal a beszélgetőpartnereit a Relay Chat-en folytatott csevegések alkalmával. Egyszer pedig hangot adott annak a szívfájdalmának, hogy a platformon betiltották a „nigger” szót, mert szerinte sok esetben, pláne munkaerő toborzás alkalmával indokolt lenne a pejoratív jelző használata.

Az archivált Twitter-fiókjának korábbi bejegyzéseiben Jackie Singh rendszeresen eldicsekedett azzal, hogy feltörte és megtrollkodta olyan prominens politikusok közösségi oldalait, mint Jeb Bush korábbi floridai kormányzó. Egy 2015-ös posztjában pedig arról adott hírt, hogy kapcsolatba lépett Andrew Alan Escher Auernheimer szélsőjobboldali hackerrel, a GNAA alapítójával, akire a barátjaként hivatkozott.

Andrew Alan Escher Auernheimerről azt érdemes tudni, hogy jelenleg valahol Kelet-Európában él, több horogkeresztes tetoválása van és számos neonáci blog webmestereként dolgozik. A 2019-es El Paso-i mészárlást – mely során egy neonáci 22 embert lőtt agyon – pedig pozitívan eseményként értékelte a közelmúltban „A véletlenszerű erőszak nem árt az ügyünknek, mert meg kell győznünk az amerikaiakat arról, hogy a nem fehérek elleni erőszak kívánatos, vagy legalábbis nem érdemes ellenezni” – fogalmazott egy szélsőjobboldali blogon Andrew.

A Washington Examiner egyébkén megkereste Biden kampánycsapatát is az üggyel kapcsolatban. A felmerülő kérdésekre végül Jackie Singh adott választ, aki alaptalan vádaknak nevezte a konzervatív hírportálon megjelent cikk állításait. A nő elmondása szerint soha nem volt tagja GNAA-nak, és az ezt bizonyító csevegési naplókat pedig meghamisították.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?