KÜLFÖLD

Itt a bizonyíték, hogy mire készülnek a migránsok Európában

A szíriai-török határon ezrével várnak szíriai bevándorlók arra, hogy beengedjék őket a biztonságos országba. A törökök azonban az elmúlt öt évben már 3,6 millió migránst befogadtak, akiknek az ellátása már így is komoly kihívást jelent számukra.
  • Szerző: WM

A jelenlegi migrációs helyzet egyre összetettebb, ugyanakkor egyre inkább hasonlít az öt évvel ezelőtti nagy migrációs válsághoz. Jelenleg úgy fest a dolog, hogy szíriaiak tízezrei várnak arra, hogy bebocsájtást nyerjenek a legközelebbi biztonságos országként számon tartott Törökországba. Szíriában ugyanis ismét olyan veszélyes légi támadások történtek, amelyek civil emberek, családok életét veszélyeztetik. A török kormány azonban vonakodik attól, hogy újabb migránsokat fogadjon be, 2014 óta ugyanis már 3,6 milliót beengedtek. 2016-ban az Európai Unió és Törökország megállapodást kötött, hogy hatmilliárd euró fejében a határaikon belül tartják a főként szíriai bevándorlók millióit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Könnygázt vetettek be a török határőrök, ami elől a szíriai migránsok menekülnek.
Fotó: AFP

Ez az elképzelhetetlenül hatalmas összeg már szinte teljesen kifizetésre került, a migrációs kérdés azonban továbbra sem oldódott meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök ezért arra jutott, hogy egymillió migránst visszavinne Szíriába, ahol a törökök által ellenőrzött és védett részeken kezdhetnének új életet. A házak, az infrastruktúra és a közintézmények létesítése azonban rengeteg pénzt emésztene fel, amelyhez Erdogan újabb nemzetközi segítséget kér. Az elnök elmondása szerint, ha ezt nem kapják meg, akkor kénytelenek lesznek megnyitni határaikat, és több százezer, vagy akár millió migráns indulhat meg Nyugat-Európa felé.

Recep Tayyap Erdogan török elnök. Fotó: EPA

Az egyik legnézettebb német tévés hírműsor, a Tagesschau is foglalkozott a témával. A helyszíni riport a török-szír határ szíriai részén készült, ahol az emberek azt követelik, hogy a törökök engedjék be őket. A törökök az előbb említett problémák miatt azonban egyelőre ellenállnak a kérésnek, és gyakran könnygázzal oszlatják fel a török határőrök a felgyülemlett tömeget.


A Tagesschau felvételein azonban jól látszik, hogy az emberek között szép számmal vannak olyanok, akik a szalafistákra jellemző szakállat hordanak, mások pedig lázadók zászlóit lengetik. Az egyik jelenlévő pedig kerek-perec a kamerába mondja, hogy ők bizony Európába mennek, ahol nyugtalanságot fognak kelteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?