KÜLFÖLD

Íme az első fotók: áthatolhatatlan határkerítés épül a görög-török határon!

Jelentősen csökkenhet az illegális határsértések száma a térségben, ha teljes hosszában elkészül a görög-török határ északi részére tervezett fizikai határzár.

A Sputnik News című orosz hírportál görög nyelvű kiadása több fotót is publikát a görög-török határ északi részén épülő határkerítésről. A lap beszámolója szerint a 26 kilométer hosszúra tervezett új fizikai határzár földmunkálataival a napokban végeztek, így az érintett szakaszon végre megkezdődhetett az érdemi építkezés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A görög kormány még tavaly október elején jelentette be, hogy meghosszabbítják a török-görög határon álló falat az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében. Ekkor mindösszesen 10 kilométer hosszan húzódott fal a két ország között. A hosszabbítás egy 26 kilométeres szakaszt érint, ami 63 millió euróba, azaz átszámítva körülbelül 22 milliárd forintba kerül. A görög fal építése azután vált sürgetővé, hogy Törökország tavasszal közölte: nem akadályozzák meg többé a migránsok kijutását a területéről az Európai Unióba, melynek tagja Görögország is.

A fal felhúzására négy vállalatot választott ki a görög kormány, melyeknek az új részen kívül fel kell újítaniuk a meglévő falszakaszt is. Az építés alatt álló új fal galvanizált acélból és betonból készül.

A görögországi Feron volt alpolgármestere és jelenlegi önkormányzati tanácsosa, Nikolaos Gotsis azt mondta a Sputnik Newsnak, hogy az új falszakasz nyomvonalának megtisztításával már végeztek, így pár nappal ezelőtt megkezdődhetett a fal 5,5 méteres mélységben történő bebetonozása. Egy rövid részen pedig már fel is állították az áthatolhatatlanra tervezett fizikai határzárat.

A görög-török határ északi részére tervezett határfal már felállított szakasza (Forrás: Sputnik News)

„Az új kerítés építése kivételes ütemben zajlik. Eddig az építkezés nem volt látható, mert a földmunkákkal és az alapok elhelyezésével haladtunk, de végre nagyon jól kezd kinézni a kerítés. Az ünnepek miatt egy hétig a munkálatok leálltak, de most már elkezdtük az alap kiöntését. Ha hasonlóan jó időnk lesz a következő 1 hónapban, akkor az eredmény csodálatos lesz, és a kerítés 2,5-3 kilométer hosszúságban látható lesz”

– fogalmazott Nikolaos Gotsis, aki azt ígérte, hogy legkésőbb május elejére a teljes szakaszon állni fog a 5 méter magas, szögesdróttal megerősített határkerítés.

A fizikai határzárral párhuzamosan egyébként határvédelmi megfigyelőtornyokat is építenek az új kerítés mellé, ahonnét hőkamerákkal pásztázzák majd a görög-török határt.

És ezeket olvastad már?