KÜLFÖLD

Fény derült az egyiptomi utasszállító eltérítésének valódi okára!

Csupán volt feleségét és gyerekeit akarta látni Szeif Eldin Musztafa, ezért térítette el az EgyptAir utasszállító repülőgépét és kényszerítette leszállásra Cipruson.

Ahogy arról a %% is részletesen beszámolt, az egyiptomi állampolgárságú Szeif Eldin Musztafa kedd reggel egy - mint később kiderült - robbanóöv-utánzattal térítette el az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát, amely a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le. Ezt követően hatórás túszdráma vette kezdetét, amely végül vérontás nélkül, a gépeltérítő őrizetbe vételével végződött.

Az 59 éves férfi szerdai közleményében azzal indokolta tettét, hogy amikor valaki nem találkozott a családjával 24 éve, és

látni akarja a feleségét és a gyermekeit,

mindezt az egyiptomi hatóságok nem engedik, akkor nincs mit tenni. A férfi egyébként 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Korábban is felmerült a gyanú, hogy a férfi a feleségével akart találkozni. Ez abból az arabul írt levélből derült ki, amelyet a gépeltérítő a repülő ablakából dobott ki a túszdráma során. Emellett politikai követelései is voltak:

menedékjogot kért Európában, és követelte az egyiptomi ellenzék 63 női tagjának a szabadon engedését.

Szerdai hivatalos közlés szerint a gépen összesen 72-en tartózkodtak: 56 utas, a nyolcfős személyzet és további nyolc EgyptAir-alkalmazott, akik már nem voltak szolgálatban.

A lárnakai bíróság szerdán elrendelte Musztafa nyolc napig terjedő vizsgálati fogságban tartását. A férfit géprablással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel és robbanószer birtoklásával gyanúsítják.

Csak az incidens után derült ki, hogy a férfin lévő robbanószerkezet nem volt valódi, korábbi közlések szerint mobiltelefontokokból és zsinórokból készített utánzatot viselt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?