KÜLFÖLD

Elképesztő, mi derült ki a thai barlangban rekedt gyerekek mentéséről

A gyerekek életébe kerülhetett volna, ha pánikba esnek, ezért elkábították őket. Drámaibb volt az akció, mint eddig hittük.
  • Szerző: Ripost

Megrázó részleteket hozott nyilvánosságra egy oknyomozó újságíró a tavalyi thai barlangi mentésről. Mint azt akkor megírtuk,12 focista fiú napokra egy elárasztott barlangrendszer mélyén rekedt, de mindegyiküket megmentették. Most kiderült: nem kiúsztak, hanem elkábítva hozták ki őket - írja a Daily Mail.

A fiatalok és edzőjük kirándulni mentek, majd eltűntek egy hatalmas barlangrendszer mélyén, miután a bejáratokat elárasztotta a hirtelen jött esőzés. A mentőcsapatok búvárokkal élelmet, takarókat és oxigénpalackokat vittek nekik, de az idő sürgető volt, mert közelgett a monszunidőszak, amikor az újabb nagy esők a plafonig elárasztották volna a barlangot, és az oxigén szintje is csökkent odabent. A világ minden tájáról érkeztek mentőcsapatok, és végül mindenki élve kijutott a barlangból.

De a mentési munkák közben elhunyt egy tapasztalt katonai búvár – már ez is mutatta, hogy nem egyszerű műveletről van szó. Most Liam Cochrane, egy oknyomozó újságíró könyvet adott ki a mentés valódi történetéről, amelyből eddig ismeretlen részletek derültek ki. Szerinte a fiúknak esélyük sem volt „normálisan” kijutni, még akkor sem, ha búvárok kísérik őket. A sajtó akkor meg is írta, hogy benyugtatózták a fiúkat, hogy ellazultak legyenek – de most kiderült, hogy gyakorlatilag teljesen elkábították őket, nehogy pánikba essenek.

Erre a célra állítólag olyan tapasztalt búvárokat hívtak, akik orvosok is, egyikük kifejezetten altatóorvos. A három ausztrál szakértő azonban csak úgy vállalta, hogy előre jogi amnesztiát kért, ha a fiúk meghalnának. Végül az aneszteziológus kikísérletezett egy olyan kábító koktélt, ami teljesen „kiüti” a fiúkat néhány órára, de legyengült, oxigénhiányos állapotukban sem veszélyes rájuk.

A következő feladat volt, hogy a fiúkra pontosan illő egész arcos búvármaszkokat tegyenek – hiszen a víz alatt kellett kivinni őket a barlangrendszerből, ami végül sikerült is.

És ezeket olvastad már?