KÜLFÖLD

Elképesztő égi jelenség: Így születik egy bolygó!

Minden bizonnyal egy kettőscsillag körüli bolygó formálódásának szemtanúi voltak a texasi Rice Egyetem kutatói. A csillagászok egy különleges teleszkóppal vizsgálták az égboltot, a nem mindennapi látványt pedig meg is örökítették.
  • Szerző: Doris

Még az amerikai Rice Egyetem tapasztalt csillagászai is meglepődtek, amikor sikerült lencsevégre kapniuk egy bolygó képződésének első lépéseit. A kutatók egy speciális, úgynevezett ALMA teleszkópot használtak, így sikerült észrevenniük a kettőscsillag körül formálódó égitestet.

A nem mindennapi felfedezésről az egyik tudományos honlap, az eurekalert.org számolt be részletesen.

A szakértők először arra lettek figyelmesek, hogy a két csillagot körülvevő, úgynevezett protoplanetáris korong külső részén nagy területen hiányzik a gáz, ami a kutatók szerint a bolygóképződés egyik első jele.

A szakértők azt remélik, hogyha sikerül menet közben megfigyelniük, hogyan alakul ki egy ilyen bolygórendszer, talán jobban megérthetik, hogyan működhet a folyamat.

"A ritka égi jelenségről készült felvételek eddig soha nem látott részletességgel tárják elénk az égitestek kialakulását szabályozó fizikai folyamatokat"

- magyarázta Andrea Isella, a texasi egyetem egyik csillagásza.

A most vizsgált HD 142527 katalógusjelű kettőscsillag nagyjából 450 fényévnyire található bolygónktól. A köztük lévő távolság körülbelül 1,6 milliárd kilométer, ami azt jelenti, hogy körülbelül olyan messze vannak egymástól, mint a Szaturnusz a Naptól.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?