Létrehozva: 2020.09.14.

Egy maroknyi afroamerikai vett 97 hektár földet, hogy megalapítsák az USA első, tisztán fekete városát

Bele se merünk gondolni, hogy mi történne akkor, ha valaki egy tisztán fehér város tervével rukkolna elő...

Szerző Gaál József

19 afroamarikai család összedobott egy kis pénzt és vásároltak maguknak közel 100 hektár szántőföldet és erdőt a délkelet-amerikai Georgia állam szívében található Wilkinson megyében, hogy ott felépítsék az Egyesült Államok történetének első, tisztán fekete városát – írja az Insider gazdasági szakportál.

A tervek szerint a település, ami a Szabadság (Freedom) nevet viselné, egyfajta „biztonságos övezetként” működne, és csak olyan fehérek tehetnék be oda a lábukat, akik támogatják a feketéket – jelentsen ez bármit.

A tisztán fekete város ötlete két afroamerikai ingatlankereskedőnek a fejéből pattant ki. Ashley Scott és barátnője, Renee Walters először egy komplett várost szerettek volna megvásárolni pár hónappal ezelőtt, de különböző jogi problémák, és kellő számú befektető hiánya miatt végül elvettették ezt a tervet. Ekkor döntöttek úgy, hogy nulláról építenek fel egy várost. Ehhez pedig nemrég vásárolták is 97 hektár földet a semmi közepén Georgia államban. A munka érdemi része, azaz a tereprendezés, valamint a lakóépületek és az infrastruktúra megépítése még hátra van.

„Arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk kijavítani azt a hibás rendszert, amiben ma mindannyian élünk. Erre képesek vagyunk. Meg tudjuk építeni a saját Wakandánkat. Remélem, hogy ez egy virágzó és biztonságos menedék lesz a színes emberek számára, különösen a fekete családok számára” – fogalmazott a helyi sajtónak Ashley Scott.

Wakanda egy kizárólag feketék által lakott város a Fekete Párduc (Black Panther) című, 7 kategóriában Oscar-díjra jelölt amerikai szuperhős mozifilmben, mely a Marvel képregények egyik hőséről, a Fekete Párducról szól.

 

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Meet Renee Walters @front_page_nay and Ashley Scott @ashleyscottkw. The President and Vice President Of The Freedom Georgia Initiative

The Freedom Georgia Initiative (@freedomga2020) által megosztott bejegyzés,

A város ötlete a George Floyd halála után megalakul Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) nevű szélsőbaloldali mozgalom születésével egyidejűleg fogalmazódott meg az ingatlankereskedő hölgyek fejében.

„Figyelemmel kísérjük az utcákon tiltakozó embereket. Ez fontos. Azt akarjuk, hogy az emberek továbbra is demonstráljanak, felhívva ezzel a figyelmet a feketéket ért igazságtalanságokra. Mindemellett azonban létre kell hoznunk egy települést, ahol biztonságban lehetnek a sajátjaik. Egy biztonságos helyet akarunk teremteni, ahol egy törzsként élhetünk, és a saját problémáinkkal, valamint gondjainkkal foglalkozhatunk” – mondta Ashley Scott.

Az alapítóatyák alapítóanyák szerint 5-10 éve múlva egy virágzó város lehet Szabadságból. Ashley Scott és Renee Walters azzal számolnak, hogy a település 200 afroamerikai családnak ad majd otthon. Ehhez azonban még egy sor bonyolult jogi előírásnak is meg kell felelnie a különleges elképzelésüknek.

Például Georgia állam törvényhozásának kétharmados többséggel kell jóváhagynia a város alapító okiratát. Ráadásul a délkeleti állam törvényeinek értelmében egy új városnak minimum 1 négyzetmérföld alapterületűnek kell lennie, és négyzetmérföldenként 200 embernek kell laknia benne. A területének legalább 60 százalékát lakossági, ipari, kereskedelmi vagy kormányzati célokra kell felhasználni. Ezen felül pedig szabad választásokon alapuló önkormányzati rendszerrel is rendelkeznie kell, az önkormányzatnak pedig évente minimum 6 alkalommal kell üléseznie.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

magyarnemzet.hu

Guardiola megvigasztalta a Liverpoolt a Manchester City újabb kiütéses sikere után

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

36 millióért műtette magát Barbie-babává: fel sem ismerni a plasztika előtti képein

KÜLFÖLD

Megszakadt a szülők szíve: a bölcsődében meghalt az 5 hónapos, angyalarcú kisfiuk

KÜLFÖLD

Medvék közt bukkantak rá az elveszett kutyára - videó

KÜLFÖLD

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok