KÜLFÖLD

Bizarr árverés: Kalapács alá kerül Adolf Hitler privát vécéjének kulcsa

A tömeggyilkos diktátor irodájából származik a különleges relikvia.

Egy brit aukciós ház napokon belül árverésre bocsájt egy kulcsot, ami Adolf Hitler személyes lakosztályának mosdóját nyitotta az 1953-ban lerombolt Birodalmi Kancellárián. A licitálás 300 fontról, azaz átszámítva 120 ezer forintról kezdődik, de a leütési ár ennek valószínűleg a sokszorosa lesz, hisz a Harmadik Birodalomból származó emléktárgyakért – pláne egy ilyen különleges darabért – szinte bármennyit hajlandóak kifizetni a fanatikus gyűjtők – írja a Daily Mail internetes kiadása.

A hivatalos dokumentáció szerint a különös relikvia egy brit ejtőernyősnek köszönhetően került angol földre, aki Berlin 1945-ös felszabadításakor épp a Birodalmi Kancellárit kutatta át, amikor eljutott Hitler irodájába és hálórészlegébe. Elméletileg itt talált rá a kulcsra, amin a birodalmi címer (birodalmi sas + horogkereszt) látható, valamint a „Birodalmi Kancellária” és a „férfi” felirat olvasható.

Az 1980-as évek elején egy híres londoni muzeológus, Reg Palmer vásárolta meg a relikviát, majd 10 évvel ezelőtt egy neve elhallgatását kérő műgyűjtőhöz került, de most ő is továbbadna a dolgon.

Az árverést bonyolító C&T aukciósház szóvivője, Matthew Tredwen elmondta: Hitler rendelkezett saját WC-vel és öltözővel a Birodalmi Kancellárián, tehát ez a kulcs vélhetően tényleg a mosdót nyitotta.”

A kulcsra erősített embléma elején egy birodalmi címer, valamint a „Birodalmi Kancellária” felirat látható. (Forrás: C&T Auctions)

A hátlapján a „herren”, azaz a férfi szó olvasható. (Forrás: C&T Auctions)

A közelmúltban nem a mostani az első árverés, melyen Hitler egyik személyes használati tárgya kerül kalapács alá. Ahogy arról a is beszámolt, február elején a Führer WC-deszkájára lehetett licitálni, amit végül 15 ezer dollárért, azaz 4,3 millió forintért vett meg egy magángyűjtő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?