KÜLFÖLD

Kalapács alá kerül Adolf Hitler WC-deszkája, innen indul a licit

A különleges relikvia a tömeggyilkos diktátor nyári rezidenciájából származik.
címkék:

Egy történelmi ereklyék értékesítésével foglalkozó amerikai aukciósház honlapján eladásra kínálják Adolf Hitler WC-deszkáját, melynek az értéket 10 és 15 ezer dollár közöttire becsülik a szakértők. Az árverés 5 ezer dollárról indul, tehát átszámítva körülbelül 1,5 millió forintért bárki licitálhat - írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A relikvia leírása szerint a WC-deszka a német osztrák határ közelében, Bajorországban található Sasfészek nevű hegyvidéki nyaralóházból származik, ami 1938 és 1945 között Hitler tulajdonát képzete.

A 2. francia páncéloshadosztály tagjaként egy amerikai katona, Ragnvald C. Borch az elsők között érte el a menedékházat a háború végén, 1945 májusának elején. Addigra Hitler már halott volt, a visszavonuló náci katonák pedig felrobbantották és felgyújtották az Alpok keleti vonulataiban található épületet, de néhány tárgy így is sértetlenül megmaradt.

A helyszínen talált tárgyakat a szövetséges katonák összegyűjtötték. Regnvald néhány olajfestmény, egy első világháborús páncélos mellényt és a WC-deszkát zsákmányolta. A legenda szerint a katonát az egyik társa megkérdezte, hogy minek akarja ennyire megszerezni a WC-deszkát, mire ő így felelt:

„Mit gondolsz, Hitler hova tette a seggét?”

A relikviát Regnvald végül hazavitte magával, majd a New Jersey-i lakásának alaksorában került kiállításra. 40-es évek második felében a helyi sajtó többször hírt adott arról, hogy Hitler WC-deszkája az Államokban van, majd a tárgy körüli felhajtás teljesen elült.

A WC-deszkát, most Regnvald fia, Michael kínálja eladásra, aki viccesen annyit fűzött az aukcióhoz, hogy „ez az egyedülálló darab Hitler személyes fürdőszobájából származik, és valójában ez volt az egyetlen trón, amit magáénak tudhatott a diktátor.”

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?