KÜLFÖLD

Bejött a vakcinabiznisz: a Moderna tulajdonosai felkerültek a leggazdagabbak listájára

Középszerű üzletemberekből milliárdos pénzemberekké váltak az egyik legnépszerűbb, koronavírus elleni vakcina mögött álló tulajdonosok.

A koronavírus elleni vakcinájával híressé vált Moderna mindhárom tulajdonosa felkerült a 400 leggazdagabb amerikai listájára, melyre idén 2,9 milliárd dolláros magánvagyon volt a belépőösszeg. A New York Times beszámolója szerint biotechnológiai vállalat vezetői kizárólag a vakcinaeladásokból származó óriási bevételeknek köszönhetik a mesébe illő vagyongyarapodásukat.

A koronavírus-járvány a világ nagy részén gazdasági katasztrófát okozott, de a leggazdagabbak még ennek ellenére is jól jártak. A 400 leggazdagabb amerikai összvagyona például 40 százalékkal gyarapodott az elmúlt 12 hónapban. Különösen nagy vagyonnövekedést könyvelhettek el az elmúlt időszakban a koronavírus elleni vakcinákat fejlesztő cégek tulajdonosai, illetve a körülöttük sertepertélő üzletemberek. A Moderna két elnöke és társalapítója, Noubar Afeyan és Robert Langer lényegében a nulláról indulva 3,8-3,8 milliárd dollár vagyont halmozott fel. De szintin jól járt Timothy Springer, a vállalat korai befektetője, aki nem kevesebb mint 4,6 milliárd dolláron csücsül jelenleg.

Legutóbbi, a 2021. június 30-án zárult negyedéves pénzügyi jelentésében a Moderna azt közölte, hogy a 4,4 milliárd dollár bevételre tett szert, ami elképesztő növekedés a 2020-as év azonos időszakában elért 67 millió dollárhoz képest.

Moderna says patent ruling not to affect COVID-19 vaccine development | Reuters

A Moderna székháza a Massachusetts államban található Cambridge-ben.

A Moderna az Egyesült Államokban engedélyezett 3 koronavírus-vakcina egyikét gyártja. A céget 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy RNS-hez kapcsolódó gyógyszeripari termékeket fejlesszen és hozzon forgalomba. Eddig egyetlen terméket, a koronavírus elleni vakcinát sikerült piacra dobnia, amelynek kifejlesztéséhez az amerikai kormány 1 milliárd dollár támogatást biztosított. A Moderna székháza a Massachusetts államban található Cambridge-ben van. Pénzpiaci elemzők szerint a vállalat értéke jelenleg 100 milliárd dollár, de folyamatosan növekszik.

Ez idáig a Moderna vakcinájából több mint 283 millió adagot adtak be világszerte, és kereken 40 országban, köztük Magyarországon engedélyezték.

A 400 leggazdagabb amerikait felvonultató listával kapcsolatban említésre méltó hír még, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök 25 év után először nem szerepel rajta, mivel a vagyonát „csak” 2,5 milliárd dollárra becsülték.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?