KÜLFÖLD

Az Iszlám Állam egyik német származású tagja radikalizálhatta a bécsi terrortámadás elkövetőjét

A legnagyobb példányszámú osztrák lap érdekes részleteket közölt a november másodikai merényletről.

A magát Iszlám Államnak nevező szunnita dzsihadista terrorszervezet egyik német állampolgársággal rendelkező tagja radikalizálhatta Fejzulai Kujtim észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező terroristát, aki 4 ártatlan ember életét oltotta ki Bécs belvárosában november 2-án – írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Kronen Zeitung.

Az osztrák bulvárlap beszámolója szerint a 21 éves terrorista – akit a rendőrök agyonlőttek az ámokfutása végén – szoros kapcsolatban állt egy hamburgi születési dzsihadistával, akire csak a neve kezdőbetűvel, W. A. -ként hivatkoznak.

W. A.-t 2017-ben börtönbüntetésre ítélték, amiért megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz. A szabadulása után, idén január közepén Bécsbe költözött, ahol elkezdte kiépíteni a saját, nemzetközi terroristahálózatát. Többek között Svájcban élő muszlim fiatalokat is megpróbált radikálizálni az osztrák fővárból. A bécsi terrortámadás után egyébként a svájci hatóságok Winterthur városában élő radikálisokat tartóztattak le, akik vélhetően szoros kapcsolatban állhattak a német férfival.

Az osztrák elhárítás felfigyelt W. A. tevékenységére, és nem sokkal a bécsi terrortámadás előtt őrizetbe vették és visszatoloncolták Németországba. A férfi viszont szabad emberként tevékenykedhetett tovább hazájában, ahonnét internetes csevegőprogramokon keresztül tartotta a kapcsolatot a terroristabarátival. Többek között Kujtim Fejzulla bécsi támadóval is. Egyes feltételezések szerint W. A. szólíthatta fel őt a támadása.

A hatóságok egyébként a merénylet előtt nem sokkal őrizetbe vettek egy török állampolgárságú férfit, aki szintén az Iszlám Állam támogatója volt, és szoros kapcsolatot ápolt a terroristával is. Tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen az a forgatókönyv sem, miszerint Kujtim Fejzulla azért követte el a támadást, mert félt attól, hogy hamarosan őt is hűvösre teszik a terrorelhárítók.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?