KÜLFÖLD

Agymosott kisfia miatt nem menekülhet a terroristaözvegy

A brit anya a gyerekével csatlakozott az Iszlám Államhoz - most a hóhér kisfiú miatt nem szabadulhat.
  • Szerző: KF

Az Iszlám Állam egyik legismertebb női terroristája az 50 éves Sally Jones: a szőke, kék szemű brit anyuka rendszeresen szerepelt a terrorszervezet propagandaanyagaiban. A hónap elején röppentek fel azok hírek, melyek szerint a terroristanő már kiábrándult az Iszlám Államból, és meg akart szökni Rakkából. Most kiderült, miért maradt mégis: 12 éves fia megakadályozta a szökést.

 

Sally muszlim férjével és kisebbik fiával Kentből ment Szíriába, hogy csatlakozhasson a terroristákhoz. A kis Jo-Jo ekkor még átlagos, angyali kisfiú volt, de a kalifátus fővárosában komoly agymosáson esett át. A kisfiú az egyik kivégzéses videón is szerepelt: egy kurd harcost lőtt fejbe.

Jo-Jo nélkül Sally nem akart elszökni, a kisfiú viszont közölte: ő a végsőkig küzd az Iszlám Államért. Így az anya - aki egykor egy punkbanda basszusgitárosa volt - kénytelen Rakkában maradni, ahol néhány hónappal ezelőtt a férje egy dróncsapásban életét vesztette.

 

A házaspár állt számtalan terrortámadás kitervelése és megszervezése mögött, mindketten szerepeltek a Pentagon feketelistáján. Sally több tucat női harcost toborzott interneten keresztül az Iszlám Államnak, és korábban az volt a leghőbb vágya, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre.

És ezeket olvastad már?