KÜLFÖLD

A WHO kérte az országokat, hogy továbbra is használják az AstraZenecat

Az AstraZeneca Covid-19 elleni oltásáról rendelkezésre álló adatok nem utalnak megnövekedett vérrögképződési körülményekre.
  • Szerző: Ripost

Az AstraZeneca/Oxford oltása felhasználásának folytatására szólította fel pénteken az országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO), csatlakozva az európai és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság hasonló állásfoglalásához.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Felszólítjuk az országokat, hogy továbbra is használják ezt a fontos, Covid-19 elleni védőoltást” – közölte genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Fotó: AFP

A főigazgató azután beszélt erről, hogy a WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága (GACVS) közleményben állapította meg: az AstraZeneca Covid-19 elleni oltásáról rendelkezésre álló adatok nem utalnak megnövekedett vérrögképződési körülményekre. A szakértői bizottság közölte, hogy továbbra is folytatja a vizsgálatódást bármilyen mellékhatás esetében.

„Az AstraZeneca védőoltása különösen fontos, mert több mint a 90 százalékát teszi ki a COVAX keretében szállított oltásoknak” – mondta Tedrosz.

A COVAX programot a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével hozták létre, hogy elősegítsék a kis és közepes jövedelmű országok vakcinához jutását.

„Nem kérdéses, hogy a Covid-19 halálos kimenetelű betegség, és az AstraZeneca/Oxford vakcinája segít megelőzni. Arra is fontos emlékezni, hogy maga a Covid-19-betegség okozhat vérrögöket és alacsony trombocita számot” – tette hozzá a főigazgató.

„Tekintettel a fertőzésekkel és a halálesetekkel szemben világszerte tapasztalt hatalmas védelmi képességére, az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltásának (közöttük az Indiai Szérum Intézet által gyártott Covishieldnek) továbbra is nagyobbak az előnyei, mint a kockázatai” – áll a GACVS közleményében.

A 12 szakértőből álló bizottság, amely kedden és csütörtökön tartott virtuális ülést, megvizsgálta az európai, nagy-britanniai, indiai, valamint a WHO globális adatbázisában található adatokat.

„Bár igen ritka és egyedülálló, alacsony trombocita számmal társult tromboembólai történéseket – így agyi vénás sinus-thrombosist (CVST, a stroke igen ritka formája) – jelentettek Európából az AstraZenecával való oltás után, nem biztos, hogy ezt az oltás okozta” – áll a közleményben.

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vélte úgy, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás „biztonságos és hatásos”.

A georgiai egészségügy-minisztérium pénteken bejelentette, hogy a továbbiakban csak jól felszerelt egészségügyi központokban oltanak AstraZenecával, miután egy 27 éves ápolónő meghalt, miután beoltották.

A belügyminisztérium közölte, hogy vizsgálatot indítanak, miután az ápolónő, aki megkapta az AstraZeneca oltását és (allergiás) anafilaxiás sokkot kapott, pénteken elhunyt – írta a RIA orosz hírügynökség.

Csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra: 54 ezer adag Moderna és 21 ezer 600 adag AstraZeneca. Ez utóbbi kevesebb, mint harmada a korábban ígért szállítmánynak, és a következő hetekben is csak csökkentett szállítmányok várhatóak. Mindkét oltóanyagot a regisztrált idősek oltására fogják elsősorban használni. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már több mint 1,5 millió a beoltottak száma és hazánk ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán. A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?