KÜLFÖLD

A világ vezetői egyként szorítanak Boris Johnson brit kormányfőért!

Európában szinte kivétel nélkül minden állam- és kormányfő mihamarabbi gyógyulást kívánt a koronavírus-fertőzött Boris Johnsonnak.

Ahogy arról a már korábban beszámolt, Boris Johnson brit miniszterelnök szervezetében 11 napja kimutatták a koronavírusos-fertőzést. Az azóta eltelt időben azonban a tünetei nem szűntek meg, sőt, a magas láza és légzési nehézségei miatt vasárnap a londoni St. Thomas kórházba szállították, ahol oxigénterápiát kapott.

A Downing Street hétfőn késő este kiadott közleménye alapján Boris Johnson nincs válságos állapotban, és csak a biztonság kedvéért szállították kórházba. A kezelés idejére a miniszterelnöki feladatok ellátását – Johnson felkérésére – Dominic Raab külügyminiszter vette át a kormányfő gyógykezelésének idejére.

Boris Johnson brit kormányfő (AFP)
Fotó: AFP

A Boris Johnson egészségi állapotáról szóló hírekre elsőként Donald J. Trump amerikai elnök reagált a hétfői koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján. Trump azt mondta, hogy „Boris az amerikai nép jó barátja, és az Államokban mindenki érte imádkozik.”

Hétfő este a brit Konzervatív Párt korábbi EP-képviselője, Louis Stedman-Bryce útjára indított egy kezdeményezést #ClapForBoris néven a Twitter-oldalán. A jobboldali képviselő arra kéri a honfitársait, hogy ma este 8 órakor ne csak az egészségügyi dolgozók megfeszített munkájának, hanem Boris Johnson gyógyulásának is tapsoljanak a brit állampolgárok országszerte.

A kezdeményezéshez eddig több százezernek csatlakoztak. A brit politikai elit jeles képviselői pedig egyként imádkoznak Boris Johnson mihamarabbi gyógyulásáért. Többek között Nigel Farage Brexit párti vezető, Theresa May és David Cemeron korábbi kormányfők, sőt London munkáspárti polgármestere, Sadiq Khan is megírta a jókívánságait a Twitter-oldalán a miniszterelnöknek.

A brit politikusokon túl a világ számos vezetője is egyként aggódik Boris Johson egészségi állapotáért. Például Scott Morison ausztrál kormányfő, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Pedro Sánchez spanyol kormányfő, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Ursula von der Leyen, az Euróapi Bizottság elnöke és Orbán Viktor is a támogatásáról biztosította brit kollégáját a közösségi oldalán.

„Kedves Boris, mi mindannyian a legjobbakat kívánjuk neked Magyarországról, épülj fel mihamarabb!” – fogalmazott a Facebook-oldalán a magyar miniszterelnök.

És ezeket olvastad már?